Hienoarominen ja samettinen juurisellerikeitto sopii sekä alku- että pääruoaksi. Rapeat paahdetut juuriselleri-purjosuikaleet antavat makuelämykselle suutuntumaa, jota suussa narskuvat pippurihalloumijuustokuutiot täydentävät.
Sellerikeitto, pippurihalloumi ja paahdetut selleri-purjo suikaleet (4-6 hlölle)
- 1 kpl juuriselleri (yhteensä n. 600g)
- 10 cm pala tuoretta purjon vaaleaa osaa
- 5 dl suolatonta kasvislientä (esim. Puljonki)
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 rkl vadelmaviinietikkaa
- 5 dl kuohukermaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl rouhittua valkopippuria
- 2 tl suolaa
- 25 g voita
- 100 g pippurin makuista halloumijuustoa
Juurisellerikeitto on maukas alku- tai pääruoka
Kuori juuriselleri. Ota selleristä erilleen noin 100 g:n painoinen pala sekä puhdistettu purjo, ja leikkaa ne erittäin ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle tilkka (2 rkl) oliiviöljyä ja hyppysellinen sormisuolaa. Sekoita ainekset paperin päällä ja laita uuniin (120˚C kiertoilma) noin 30 minuutiksi kunnes selleri- ja purjosuikaleet ovat kullanruskean värisiä. Jäähdytä ilmavassa tilassa, jotta saat ne erittäin rapeiksi.
Paloittele loput juuriselleristä ja laita palat kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi, valkoviini sekä vadelmaviinietikka. Lisää hieman vettä, jotta saat sellerikuutiot peittymään. Mausta keitinliemi sokerilla 1 tl, valkopippurilla 1 tl ja suolalla 2 tl (jos käytät suolaista kasvislientä, älä käytä enää lisäksi suolaa). Keitä sellerikuutioita noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto samettiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa keitinliemen kanssa. Vaahdota kuohukerma kevyesti ja lisää se juuri ennen tarjoilua tulikuuman keiton joukkoon. Vatkaa joukkoon myös voi, joka antaa keittoon upean kiillon. Tarkasta suolan määrä.
Kuutioi pippurihalloumi pieniksi kuutioiksi. Jos et löydä pippurihalloumia kauppasi valikoimista, voit käyttää maustamatonta halloumijuustoa ja maustaa sitä vasta ripauksella rouhitulla mustapippurilla.
Kokoa sellerisosekeittoannos nostamalla pieni keko halloumijuustokuutioita syvän lautasen keskiosaan. Annostele keittoa varovasti lautaselle ja viimeistele annos paahdetuilla selleri-purjo suikaleilla.
Kuohuva viinilasillinen
Castellblanch Cava Dry, Espanja. Alko nro 008971. Hinta 12,99€.
Vaaleankeltainen, puolikuiva, keskihapokas, päärynäinen, kevyen paahteinen, hennon yrttinen.
Campo Viejo Organic Cava Brut Reserva, Espanja. Alkon nro 538677. Hinta 13,49€.
Vaaleanviherkeltainen, erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen paahteinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja