Muikunmäti on suomalaisen keittiön kultaa. Muikunmätitapaksen valmistaminen ei kikkailuja kaipaa. Leikkaa mieleisesi leipä ohuiksi siivuiksi ja täytä ne muikunmädillä, smetanalla ja punasipulilla.
Herkullinen muikunmätitapas pikkujouluihin (noin 20-25 pikkuleipästä)
- 200 g smetanaa (rasva yli 30%)
- 120 g Muikunmätiä
- 1 kpl punasipuli
- ripaus rouhittua mustapippuria
- 4-6 kpl täysjyväsämpylöitä
Tyylikäs pikkujoulujen tapas valmistuu helposti muikunmädistä
Kaada smetana kulhoon ja vaahdota se kiinteäksi vatkaimella. Varo, ettet vaahdota liikaa, sillä smetanasta tulee helposti voita. Kuori punasipuli ja leikkaa se terävällä veitsellä pienen pieniksi kuutioiksi. Kun veitsi on terävä, sipulista ei tule kitkerää.
Leikkaa sämpylät tai muu sinulle mielesi leipä ohuiksi siivuiksi. Kokoa muikunmätitapakset annostelemalla palloraudalla (tai teelusikalla) leipäviipaleiden päälle muikunmätiä. Pursota vaahdotettua smetanaa muikunmädin viereen. Lisää tapas annosten päälle vielä hieman sipulikuutioita ja viimeistele ripauksella rouhittua mustapippuria.
Viinilasillinen
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 17,59€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Wolfberger Crémant d’Alsace Brut, Ranska. Alkon nro 008814. Hinta 17,20€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, tasapainoinen.
Mumm Cordon Rouge Brut, Ranska. Alkon nro 008741. Hinta 44,98€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, tasapainoinen, miellyttävän raikas.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja