Jouluksi graavataan lohta, jonka maustavat mandariini ja konjakki. Mandariinin makeus ja sitruksisuus sopivat graavilohelle upeasti. Konjakki pehmentää kalaa ja viimeistelee maun.
Mandariini ja konjakki graavattu lohi
1 kg lohta
1 dl konjakkia
4 kpl mandariineja
2 rkl sokeria
1 dl karkeaa merisuolaa
1 tl valkopippuria
Kannattaa leikata lohifilee useiksi paloiksi. Niitä voi käyttää menekin mukaan.
Poista lohifileestä nahka. Graavilohi on helpompi leikata kauniiksi säännöllisen muotoisiksi paloiksi ilman nahkaa.
Ripottele lohifileen päälle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä.
Pese mandariinit huolellisesti ja leikkaa ne siivuiksi kuorineen terävällä veitsellä.
Sivele pullasudilla lohifilee kauttaaltaan konjakilla useaan kertaan. Rouhi lohen pintaan valkopippuria. Hiero kalan pinnalle karkeaa merisuolaa. Peitä lohi mandariinisiivuilla. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi voipaperiin ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
Poista kalafileestä ennen tarjoilua mandariinisiivut ja ylimääräinen suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista. Graavisuolattu kala säilyy kokonaisina fileenä jääkaapissa noin 5 vuorokautta.
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi