Keitetyt ja sen jälkeen paistetut puikulaperunat ja ruusukaalit sulavat suussa. Paistettu lohi on näiden lisukkeiden loistokaveri. Kun annokseen lisätään vielä tomaattien makeus sekä aromaattinen cava-sahramikastike, on tähti syntynyt.
Lohta, puikulaperunoita, ruusukaalia ja kirsikkatomaatteja cava-sahramikastikkeessa (4 hlölle)
- 600 g nahatonta lohifileetä
- 2 tl suolaa
- 16 kpl pieniä puikulaperunoita
- 16 kpl ruusukaaleja
- voita
- 8 kpl terttukirsikkatomaatteja
- 1 dl cavaa
- 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
- 1 rkl limenmehua
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 tl sokeria
- suolaa
- ripaus mustapippuria
- 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
- 2 tl sahramia
- 3 dl kuivaa cavaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 kpl sipuli
- 1 kpl porkkana
- ½ kpl fenkoli
- ½ dl tuoretta persiljasilppua
- 2 dl kuohukermaa
- hyvälaatuista suolaa
- sokeria
- öljyä
- mustapippuria
Ken keitetyn paistaa, se makean maistaa
Paistettu lohi, puikulaperunat ja ruusukaalit
Leikkaa lohifileestä neljä kaunista palaa. Mausta suolalla ja anna sen imeytyä kalaan puolen tunnin ajan. Paista lohipalat paistinpannulla voissa noin 1-2 minuuttia molemmilta puolilta (riippuen lohipalan paksuudesta).
Kuori puikulaperunat ja keitä niitä runsaalla suolalla maustetussa vedessä 5-8 minuuttia (puolikypsäksi). Keitä ruusukaaleja muutama minuutti vähemmän aikaa. Valuta perunat ja ruusukaalit hyvin. Ennen tarjoilua paista puikuloihin ja ruusukaaliin paistinpannulla voissa kaunis rapea pinta. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Uunikirsikkatomaatti:
Mittaa pieneen kattilaan kuohuviini, suolaton kalaliemi, limenmehu, sokeri ja mustapippuri. Keitä lientä kasaan siten, että sitä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää keitokseen oliiviöljy ja mausta suolalla. Liemen tulee maistua hivenen ylisuolaiselta. Kaada liemi uuninkestävään pieneen vuokaan ja nostele tomaatit astiaan. Nesteen tulisi ylettää melkein tomaattien yläosan tasolle. Voit lisätä tarvittaessa oliiviöljyä. Nosta vuoka/astia uunin keskitasolle ja paista tomaatteja 130°C tunnin ajan. Nostele tomaatit varovasti valmiin annoksen päälle.
Cava-sahramikastike:
Kuori porkkana, sipuli ja fenkoli sekä paloittele ne karkeiksi paloiksi. Kuullota niitä kattilassa hetki tilkassa öljyä. Lisää kattilaan kalaliemi, cava, persiljasilppu, sahrami, tomaattipyree, 3 tl hyvälaatuista suolaa sekä 1 rkl sokeria. Keitä kastikeseosta kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä (varaa tähän aikaa tunti). Siivilöi kastike. Lisää mustapippuria myllystä ja tarkasta seoksen suolaisuus. Kastikepohjan tulee olla aromaattisen makuista ja ylisuolaista. Kastikkeeseen lisätään juuri ennen annoksen tarjoamista vaahdotettu kuohukerma, joka pehmentää kastiketta ja tasoittaa maut.
Viinilasillinen
Piqueras Sauvignon Verdejo, Espanja. Alkon nro 957628. Hinta 31,99 (3 litraa)
Puolikuiva, keskihapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, hennon kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja