Herkullisen alkuruoan tai tapaksen valmistaminen voi olla helppoa kuin heinän teko. Kylmäsavulohiviipaleet täytetään jäätelökauhan avulla piparjuurella maustetulla tuorejuustolla. Lisäksi valmistetaan ihania friteerattuja kapriksia.

Juustoiset kylmäsavulohipallot (4 hlölle)
- 300 g Kala-Lappi kylmäsavu kirjolohifileesiivu
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 3 rl piparjuuritahnaa
- 2 tl sitruunamehua
- 1 prk (35g) kapriksia
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
- 1 dl silputtua ruohosipulia
Helppotekoiset kylmäsavulohipallot ovat maistuva alkuruoka
Valuta kaprikset lävikössä. Pyörittele kaprikset vehnäjauhoissa. Lisää paistinpannulle tilkka öljyä ja paahda kapriksia noin 5 minuuttia. Nostele kaprikset talouspaperin päälle.
Sekoita kulhossa tuorejuusto, piparjuuritahna ja sitruunamehu. Anna juustotahnan maustua 10 minuuttia jääkaapissa.
Voitele jäätelökauhan kuppiosa kevyesti öljyllä. Tällöin lohiviipaleet irtoavat siitä helposti. Asettele 2-3 kylmäsavulohisiivua limittäin jäätelökauhaan. Lusikoi piparjuuri-juustotahnaa lohiviipaleiden sisälle. Käännä lohiviipaleiden päät juustotahnan päälle. Irrota lohipallot ja asettele ne tarjoilulautaselle. Viimeistele annokset frittikapriksilla, hieman pienityillä pistaasipähkinöillä ja ruohosipulisilpulla.

Viinilasillinen
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Esporão Reserva Branco, Portugali. Alkon nro 950114. Hinta 21,99€.
Kuiva, hapokas, persikkainen, mineraalinen, pähkinäinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja
