Viilennetty espanjalainen gazpachokeitto on kesäruokaa parhaimmillaan. Saat perinteisestä gazpachosta ruokaisamman version, kun käytät lisänä kikherneitä. Herkullinen keitto sopii moneen; alkupalaksi, lounaaksi tai välipalaksi. Suosittelen kokeilemaan!
Aromipajan kikherne-gazpachokeitto (6 hlölle)
- 400 g kypsiä tomaatteja
- 400 g Mutti tomaattimurskaa
- 1 kpl punainen paprika
- 2 kpl avomaankurkkua (tai yksi pieni normaali kurkku)
- 1 kpl iso valkosipulinkynsi (tai 2-3 pientä)
- ½ kpl mieto punainen chili
- 1 prk (230g) kikherneitä suolaliemessä
- 1 dl oliiviöljyä
- 4 rkl sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
- 2 tl Maldonsuolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Esillepanoon tarvitset
- ½ dl hyvää oliiviöljyä
- 1 dl paahdettuja hampunsiemeniä
Ruokaisampaan gazpachokeittoon lisätään kikherneitä
Halkaise tomaatit kannan kohdalta puoliksi ja poista niistä kannat veitsellä. Paloittele tomaatit. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele. Kuori avomaankurkut ja leikkaa paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa chili halki ja poista siemenet. Huuhdo kikherneet juosevan veden alla.
Soseuta kaikki keittoainekset samettiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laimenna keittoa tarvittaessa vedellä. Keitto saa olla kuitenkin paksuhkoa. Maista keittoa, ja lisää makusi mukaan suolaa ja viinietikkaa.
Viilennä keitto hyvin jääkaapissa. Toki keiton voi syödä myös huonelämpöisenä, jos kova nälkä on!
Tarjoile keitto paahdettujen hampunsiementen ja oliiviöljyn kera.
Viinilasillinen
Mud House Sauvignon Blanc Rosé, Uusi-Seelanti. Alkon nro 940957. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, mustaherukkainen, hennon herukanlehtinen.
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Resepti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja