Espanjalainen maukas tomaattikeitto on helppo ja nopea valmistaa. Gazpachokeitto sopii kevyeksi lounaaksi ympäri vuoden. Keitto nautitaan tällä kertaa sitruunatäytteisten oliivien ja kapristen kera.
Espanjalainen tomaattikeitto – gazpacho (6 hlölle)
- 400 g kypsiä tomaatteja
- 400 g Mutti tomaattimurskaa
- 1 kpl punainen paprika
- ½ kpl kurkku
- 1 kpl iso valkosipulinkynsi
- 1/2 kpl mieto punainen chili
- 2 kpl vaaleaa leipäviipaletta (esim. paahtoleipä)
- 1 dl oliiviöljyä
- 4 rkl valkoviiniviinietikkaa
- 2 tl Maldonsuolaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl rouhittua mustapippuria
Esillepanoon tarvitset
- 1 prk sitruunatäytteisiä oliiveja
- 1 prk isoja kapriksia
- hyvälaatuista oliiviöljyä
- ripaus mustapippuria
Halkaise tomaatit kannan kohdalta puoliksi ja poista niistä kannat veitsellä. Paloittele tomaatit. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele. Kuori puolikas kurkku ja leikkaa se paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa chili halki ja poista siemenet. Leikkaa leivistä kuoret pois.
Soseuta kaikki keittoainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laimenna keittoa tarvittaessa vedellä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Viilennä keitto hyvin jääkaapissa ja tarjoile oliivien ja kapristen kera
Pilko oliivit ja kaprikset pienemmiksi. Lisää oliivit ja kaprikset gazpachon päälle ja viimeistele lorauksella hyvää oliiviöljyllä sekä ripauksella mustapippuria. Halutessasi lisää keiton päälle vielä leipägrutonkeja.
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Mud House Sauvignon Blanc Rosé, Uusi-Seelanti. Alkon nro 940957. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, mustaherukkainen, hennon herukanlehtinen.
Resepti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja