Pakkaspäivän tunnelma syntyy aromikkaiden, jopa huumaavien mausteiden valloittavasta tuoksusta. Raskaat ruoat voidaan korvata herkullisella ja vähärasvaisella porolla. Annoksen lisukkeiden maustamiseen käytetään mausteita, jotka sopivat talveen.
Poronfilee, bataattiröstit, glögihyytelö ja portviinikastike (4 hlölle)
- 500 g poronulkofilee
- 1 dl glögitiivistettä
- 2 kpl kanelitankoja
- 2 kpl tähtianiksia
- ½ tl neilikoita
- 1 kpl limenlehti
- 3 kpl liivatelehtiä
- 1 kpl bataatti (600g)
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- 2 kpl kananmuna
- 100 g parmesaania
- 3 dl portviiniä
- 4 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 rs tuoretta pinaattia
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- rouhittua mustapippuria
- gourmet-suolaa
- öljyä ja voita paistamiseen
Ota poronfilee huoneenlämpöön tunti ennen sen paistamista. Hiero poron pintaan suolaa (1½ tl) ja rouhittua mustapippuria (1 tl). Pyyhi fileen pinta kuivaksi ennen paistamista. Paista poronfileetä kuumalla pannulla voi- ja öljyseoksessa minuutin verran molemmin puolin. Nostele filee foliopaperin päälle ja kääri se tiukaksi nyytiksi. Anna poron vetäytyä 20 minuuttia. Ennen tarjoilua leikkaa poronfilee viipaleiksi.
Lisää kattilaan glögitiiviste, 1 dl vettä ja mausteet. Keitä glögiseosta 15 minuuttia ja siivilöi mausteet pois. Lisää kylmässä vedessä liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet glögiseokseen. Siirrä seos jääkaappiin. Glögihyytelön tekeytyminen kestää muutaman tunnin ajan. Leikkaa hyytelöstä kuutioita.
Keitä kasarissa portviini, vasikanlihalihaliemi, punaviinietikka ja rouhittu mustapippuri (1 tl) kolmasosaan alkuperäisestä määrästä. Tähän menee aikaa noin tunnin verran. Mausta suolalla. Kastikkeen tulee olla maultaan makeahkoa ja erittäin aromaattista.
Kuori bataatti sekä raasta se raastinraudalla. Nostele bataattiraaste keittiöpyyhkeen päälle ja painele täysin kuivaksi. Lisää kulhossa raasteen sekaan kardemumma, raastettu parmesaanijuusto, kananmunat ja suola (1 tl). Muotoile seoksesta pyöreitä kakkuja ja paista niitä paistinpannulla 5 minuuttia molemmilta puolilta.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit paistinpannulla nokareessa voita ja lisää joukkoon pinaatti. Hauduta pinaattiseosta 10 minuuttia ja mauste se suolalla. Asettele valmista pinaattiseosta bataattiröstien väliin tarjoilun yhteydessä.
Viinilasillinen
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore, Italia. Alkon nro 007122. Hinta 19,98€.
Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, hienostuneen tamminen.
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 14,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, mausteinen, yrttinen.
Mayu Reserva Carménère, Chile. Alkon nro 401557. Hinta 13,99€.
Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, mausteinen, vaniljainen.Pehmeä, keskitäyteläinen, hienostunut, kukkaisen hedelmäinen, suklainen
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi