Kaunis lampaankääpä on mieto ja maukas ruokasieni, joka on mielestäni parhaimmillaan pihviksi paistettuna. Lampaankääpää käytettiin sotien aikaan lihankorvikkeena. Eipä ihme, sillä sen rakenne on tiivis ja lihamainen.
Rapeat lampaankääpäpihvit (4 hlölle)
- 8 kpl pienehköjä lampaankääpäsienen lakkeja
- 1 kpl kananmuna
- 2 dl pankojauhoja
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 1 dl raastettua parmesaania
- 4 kourallista rucolan lehtiä
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 rkl sitrus-balsamicokastiketta
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Lampaankääpä on parhaimmillaan rapeiksi pihviksi paistettuna
Puhdista sienet huolellisesti ja irroita niistä lakki. Sekoita kananmuna kevyesti syvällä lautasella. Sekoita toisella syvällä lautasella pankojauhot, suola ja valkopippuri. Kasta lampaankäävän lakit ensiksi kananmunassa ja sen jälkeen pankojauhoissa kauttaaltaan. Paista sienen lakkeja paistinpannulla voissa 2-3 minuuttia molemmilta puolilta. Älä käytä valurautapannua, sillä lampaankäävät mustuvat rauhan vaikutuksesta. Pinnoitettu teflon- tai teräspannu ovat parhaita tähän tarkoitukseen.
Sekoita kulhossa oliiviöljy, balsamico, suola ja pippuri kastikkeeksi. Lisää kulhoon huuhdellut rucolan lehden ja pyörittele niihin kastiketta. Asettele salaatti lautasten pohjalle ja nostele lampaankääpäpihvit sen päälle.
Raasta lopuksi parmesaania sienipihvien päälle.
Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 18,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 14,89€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja