Kevään herkkuannos valmistuu mandariinigraavatusta lohesta, hunajamelonista ja piparjuurikreemistä. Voit valmistaa annoksen näyttävästi isolle tarjoiluvadille tai tarjoilla yksittäisinä annoksina. Annoksen piparjuuren ja retikan pikantti raikkaus sopivat hyvin makean hunajamelonin seuraan.
Mandariinigraavilohi, hunajameloni ja piparjuurikreemi (4-6 hlölle)
- 400 g lohta
- 3 rkl konjakkia
- 3 kpl mandariineja
- 2 rkl sokeria
- ½ dl karkeaa merisuolaa
- ½ tl valkopippuria
- 1 kpl hunajameloni
- 1 prk (200 g) crème fraiche / ranskankermaa
- 3 rkl piparjuuritahnaa
- vastarouhittua mustapippuria
- 6 tl Cavi-Art merileväkaviaaria
- 2 rkl balsamicokastiketta
- 1 cm pala retikkaa
Mandariini maustaa graavilohen
Poista lohifileestä nahka. Graavilohi on helpompi leikata kauniiksi säännöllisen muotoisiksi paloiksi ilman nahkaa.
Ripottele lohifileen päälle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä.
Pese mandariinit huolellisesti ja leikkaa ne siivuiksi kuorineen terävällä veitsellä.
Sivele pullasudilla lohifilee kauttaaltaan konjakilla useaan kertaan. Rouhi lohen pintaan valkopippuria. Hiero kalan pinnalle karkeaa merisuolaa. Peitä lohi mandariinisiivuilla. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi voipaperiin ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
Poista kalafileestä ennen tarjoilua mandariinisiivut ja ylimääräinen suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista.
Kaada ranskankerma pieneen kulhoon ja sekoita piparjuuritahna sen joukkoon. Anna kreemin maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Kuori hunajameloni, halkaise se ja poista keskiosan siemenet. Leikkaa meloni ohuiksi viipaleiksi.
Asettele lautasen pohjalle kauttaaltaan hunajamelonisiivuja. Levitä piparjuurikreemi melonien päälle. Peittele annos graavilohen siivuilla. Viimeistele annokset nokareilla Cavi-Art merilevämätiä, muutamilla tipoilla balsamicoa ja ohueksi leikatuilla retikkatikuilla.
Viinilasillinen
Mud House Sauvignon Blanc Rosé, Uusi-Seelanti. Alkon nro 940957. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, mustaherukkainen, hennon herukanlehtinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi