Herkullinen äyriäisrisotto

30.11.2012

Herkullinen äyriäisrisotto
124 arviota - 4.79

Hienostunut ja täyteläinen risotto maistuu joka tilanteessa. Parasta se on ystävien kanssa nautittuna maistuvan viinin kera. Kasvikset, herkulliset merenherkut ja aromaattinen liemi saavat ruoan maistumaan ja tuoksumaan. Kermaisen pehmeän äyriäisrisoton valmistaminen kotonakaan ei ole vaikeaa. Risottoa valmistettaessa on muistettava raaka-aineiden hyvä laatu. Kun käytät risoton valmistukseen hyvää viiniä, aitoa parmesania ja kalalientä, palkitsee lopputulos varmasti.

 

Äyriäisrisotto (4-6 hlö)

  • 450 g äyriäisiä (katkarapuja, kampasimpukoita, sinisimpukoita, mustekalaa jne.)
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä
  • ½ kpl tuore fenkoli
  • 2 dl tuoreen korianterin lehtiä
  • 4 dl risottoriisiä
  • 6 dl Puljonki kalalientä
  • 4 dl Chardonnay-viiniä
    hedelmäistä ja kevyesti tammenmakuista
  • 100 g parmesan juustoa
  • 100 g normaalisuolaista voita
  • oliiviöljyä
  • hyvälaatuista suolaa (esim.Maldon)
  • hienoa sokeria
  • mustapippuria myllystä

Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää risottoriisit siihen. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada puolet viinistä (2 dl) kasariin. Anna nesteen imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää kalalientä ja viiniä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nesteitä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta viinin ja kalaliemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä.

Samalla kun risotto kypsyy paloittele salottisipulit ja valkosipulit hienoiksi kuutioiksi. Leikkaa puolikas fenkoli noin senttimetrin pituisiksi ohuiksi siivuiksi. Mikäli käytät pakasteäyriäisiä, olisi ne hyvä sulattaa hitaasti jääkaapissa (varaa tähän vuorokausi). Kuumenna loraus oliiviöljyä kasarissa (tai kattilassa) ja kuullota sipulit siinä kevyesti. Lisää fenkolin siivut. Kuullota viitisen minuuttia, kunnes fenkolit ja sipulit ovat pehmenneet puolikypsiksi. Mausta parilla teelusikallisella hyvälaatuista (Maldon) suolaa sekä ripauksella sokeria ja mustapippuria. Lisää korianteri juuri ennen tarjoilua.

Lisää risottoon voi ja parmesaanilastut ja nosta risotto pois liedeltä. Laita kansi päälle ja anna vetäytyä muutama minuutti. Nostele risottoa tarjoiluastioihin ja lisää äyriäispaistosta risoton päälle. Koristele annos muutamalla korianterin lehdellä. Risotto on parhaimmillaan välittömästi tarjoiltuna.

Viinilasillinen

Risoton valmistusvaiheessa käytetään (keski)hapokasta ja hedelmäistä viiniä. Kevyt tammisuus antaa risotolle lisäksi runsautta. Sen vuoksi onkin luontevaa tarjoilla samaa tai samantyylistä viiniä myös risoton kanssa.

Castillo de Molina Reserva Chardonnay 2010, Chile, Casablanca Valley, Alkon nro 576107, hinta 9,99€
Kuiva, keskihapokas, kevyen tamminen, trooppisen hedelmäinen

Cono Sur Reserva Chardonnay 2010, Chile, Casablanca Valley, Alkon nro 577167, Hinta 9,99€
Kuiva, hapokas, kevyen tamminen, eksoottisen hedelmäinen, sitruksinen

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Johanna maaliskuu 14, 2014 10:27

Hei! Kyllä vain, tämä resepti toimii ja ehdottamanne viinivalintakin oli nappi valinta, kehuja sateli ruokailijoilta! Tämmöinen poropeukalokin onnistui loihtimaan ohjeellanne maukkaan aterian, Kiitos!

mikko maaliskuu 14, 2014 10:33

Kiva kuulla 🙂

Hyvää viikonloppua,
Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: