Kermaisen pehmeän äyriäisrisoton valmistaminen kotona ei ole vaikeaa. Täyteläinen risotto maistuu joka tilanteessa. Parasta se on ystävien kanssa nautittuna maistuvan viinin kera. Kasvikset, herkulliset merenherkut ja aromaattinen liemi saavat ruoan maistumaan ja tuoksumaan. Risottoa valmistettaessa on muistettava raaka-aineiden hyvä laatu. Kun käytät risoton valmistukseen hyvää viiniä, aitoa parmesania ja kalalientä, palkitsee lopputulos varmasti.
Äyriäisrisotto (4-6 hlö)
- 350 g äyriäisiä (katkarapuja, kampasimpukoita, sinisimpukoita, mustekalaa jne.)
- 3 kpl salottisipuleita
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ kpl tuore fenkoli
- 3 dl risottoriisiä
- 1 l Puljonki kalalientä
- 2 dl valkoviiniä
- 75 g parmesan juustoa
- 75 g normaalisuolaista voita
- oliiviöljyä
- hyvälaatuista suolaa (esim. Maldon)
- hienoa sokeria
- mustapippuria myllystä
- 1 dl tuoreen korianterin lehtiä
Kermaisen pehmeän äyriäisrisoton valmistaminen kotona ei ole vaikeaa
Mikäli käytät pakasteäyriäisiä, olisi ne hyvä sulattaa hitaasti jääkaapissa (varaa tähän vuorokausi).
Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää risottoriisit siihen. Kuullota riisiä miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada viini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää muutama loraus kalalientä. Seoksen tulee kiehua koko ajan kevyesti. Hämmennä seosta ahkerasti. Lisää kalalientä pienissä erissä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta viinin ja kalaliemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä.
Samalla kun risotto kypsyy paloittele salottisipulit ja valkosipulit hienoiksi kuutioiksi. Leikkaa puolikas fenkoli noin senttimetrin pituisiksi ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna loraus oliiviöljyä kasarissa (tai kattilassa) ja kuullota sipulit siinä kevyesti. Lisää fenkolin suikaleet. Kuullota 5-10 minuuttia, kunnes fenkolit ja sipulit ovat pehmenneet kypsiksi. Lisää joukkoon äyriäiset. Mausta teelusikallisella suolaa sekä ripauksella sokeria ja mustapippuria.
Lisää risottoon voi ja parmesaanilastut, sekoita ja nosta risotto pois liedeltä. Laita kansi päälle ja anna vetäytyä muutama minuutti. Nostele risottoa tarjoiluastioihin ja lisää äyriäispaistosta risoton päälle. Viimeistele annos parmesaanilla muutamalla korianterin lehdellä. Risotto on parhaimmillaan välittömästi tarjoiltuna.
Viinilasillinen
Cono Sur Reserva Especial Chardonnay, Chile. Alkon nro 577167, Hinta 12,90€
Kuiva, hapokas, viheromenainen, hennon aprikoosinen, limettinen, yrttinen.
Castillo de Molina Gran Reserva Chardonnay, Chile. Alkon nro 576107, hinta 12,48€
Kuiva, hapokas, hunajameloninen, viheromenainen, ananaksinen, hienon yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja