Yksi ruokasuosikkini on ehdottomasti tomaattikeitto. Aromipajan tomaattikeiton salaisuus on eri tomaattilaadut. Pitkään haudutetussa tomaattikeitossa on syvä maku, jota mascarponejuusto pehmentää. Tomaattikeittoa voi tarjoilla alkupalaksi tai se voi olla illan päätähti.
Aromipajan tomaatti-mascarponekeitto (4-6 hlölle)
- 400 g Mutti tomaattimurskaa
- 400 g Mutti San Marzano kuorittuja tomaatteja
- 300 g Mutti Datterini tomaattimurskaa
- 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ l paahdetttua juureslientä (tai kasvislientä)
- 1 dl valkoviiniä
- 1 rkl Mutti tuplakonsenroitua tomaattipyreetä
- 1 dl tuoretta timjamia silputtuna
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 2 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- 250 g Mascarpone-juustoa
- leipää makusi mukaan
- ½ dl oliiviöljyä
Erilaisten tomaattien yhdistelmä on Aromipajan tomaattikeiton salaisuus
Kuori sipulit ja valkosipulit. Leikkaa ne kuutioiksi. Laita sipulit kattilaan ja kuullota niitä oliiviöljyssä 10 minuuttia. Kaada kattilaan sipuleiden joukkoon juuresliemi (tai kasvisliemi), valkoviini, Mutti tomaattimurska ja Mutti San Marzano tomaatit. Lisää keittoon vielä tomaattipyree, silputtu timjami, suola ja rouhittu mustapippuri. Anna keiton kiehua hiljalleen tunnin ajan välillä sitä sekoittaen.
Lisää lopuksi Mutti Datterini tomaattimurska. Se ei kestä pitkään kypsytystä, mutta se tuo keittoon miellyttävän raikkauden ja pehmeyden. Soseuta keitto hienoksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda ne paistinpannulla oliiviöljyssä molemmin puolin.
Viimeistele keitto nokareella mascarponea ja muutamalla timjaminlehdellä.
Viinilasillinen
KWV Classic Collection Chardonnay, Etelä-Afrikka. Alkon nro 007835. Hinta 11,49€
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, kevyen ananaksinen, hennon mausteinen.
Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier, Chile, Alkon nro , Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, limettinen, mangoinen, kukkainen, hennon mineraalinen.
Savia Viva Familia Organic Xarel-lo, Espanja. Alkon nro 582567. Hinta 11,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, hennon yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja