Jouluksi tulee ostettua jääkaappi täyteen upeita ruokia. Syömme niitä hyvällä ruokahalulla muutaman päivän, mutta sen jälkeen ne alkavat useasti tympimään. Laatikot ja ylijäämäkinkku jalostuvat helposti upeaksi menuksi vaikkapa uuden vuoden kesteihin. Tutut maut saavat uuden tyylin. Jos et usko, kannattaa kokeilla.
Ylikypsä joulukinkku ja joululaatikko-paistokset
- ½ kg joulukinkkua
- 3 dl punaviiniä
- 5 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
- 3 kpl herkkusieniä
- 2 rkl viikunahilloa
- 5 kpl tuoreita persiljanoksia
- 5 kpl tuoreita timjaminoksia
- 2 cm pala palsternakkaa
- 1 cm pala juuriselleriä
- 1 kpl valkosipuli
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 2 dl kuohukermaa
- rouhittua mustapippuria
- nokare voita
- Maldon-suolaa
- Joululaatikoita
- 1 kpl kananmuna
- 2 dl korppujauhoja
Suikaloi joulukinkku. Leikkaa palsternakka, sipuli, selleri, sienet ja valkosipuli isohkoiksi paloiksi. Lisää palat kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää viini, lihaliemi, viikunahillo, yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua tunnin verran. Siivilöi kastike. Lisää kuohukerma jatka kastikkeen kokoon keittämistä muutama minuutti. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista. Lisää kinkkusuikaleet uunivuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Laita uunivuoka uuniin 120°C ja anna hautua muutama tunti.
Tee laatikoista senttimetrin paksuisia pihvejä. Kääntele laatikkopihvit ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa. Paista ne matalalla lämmöllä paistinpannulla rapeiksi pihveiksi.
Viinilasillinen
Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes, Ranska. Alkon nro 496597. Hinta 19,89€.
Keskitäyteläinen, pehmeän tanniininen, miellyttävän hapokas, kypsän punamarjainen, mausteisen yrttinen.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja