Reseptit

Merikrottia ja juhlavia pyreitä

4.4/5 - (18 votes)

Juurekset sopivat loistavasti juhlistamaan ateriaa intensiivisten väriensä että hienostuneiden aromiensa ansiosta. Punajuurella loihdit juhla-annoksesi trendikkääksi juhlaruoaksi, unohtamatta sen sisältämiä monipuolisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Punajuuri sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä sekä A-, B-, C- ja E-ryhmän vitamiineja.

Merikrottia ja aromaattisia pyreitä (4-6 hlö)

Merikrotti

  • 500 g merikrotin fileitä
  • 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 3 dl rieslingviiniä
  • 1 kpl banaanisalottisipuli
  • ½ kpl porkkana
  • 3 cm pala palsternakkaa
  • ½ dl tuoreita mintunlehtiä
  • 2 dl kuohukermaa
  • voita
  • hyvälaatuista suolaa
  • rouhittua valkopippuria

Merikrottifileet kannattaa suolata noin tuntia ennen niiden valmistamista. Näin suola imeytyy tasaisesti kalaan. Kuori ja paloittele sipuli, porkkana ja palsternakka karkeiksi paloiksi. Kuullota niitä kattilassa kevyesti pienessä määrässä voita. Lisää kattilaan kalaliemi ja viini. Anna seoksen kiehua kasaan vähintään puoli tuntia. Lisää kuohukerma ja anna kastikkeen kiehahtaa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kaada kalakastike fileiden päälle voideltuun uunivuokaan. Kypsennä kalaa uunissa (200°C) noin 15 minuuttia.

Punajuuri-selleri-omenapyree

  • 4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 100 g juuriselleriä
  • 1 kpl hapokas omena (esim. Granny Smith)
  • 4 dl kasvislientä
  • 1 dl rieslingviiniä
  • 50 g voita
  • hyvälaatuista suolaa

Kuori punajuuret, selleri ja omena. Lohko ne neljään osaan ja laita kiehumaan kasvisliemi-viini seokseen. Lisää keitinliemeen 1 rkl sokeria sekä ripaus suolaa. Keitä juureksia kunnes ne ovat täysin kypsiä (n. 1 h). Nostele seos tehosekoittimeen (ei keitinlientä), lisää voi ja soseuta hienoksi pyreeksi.

Porkkana-palsternakka-minttupyree

  • 5 kpl porkkanoita
  • 1/2 kpl keskikokoinen palsternakka
  • 1 dl tuoreen mintun lehtiä
  • 4 dl kasvislientä
  • 1 dl rieslingviiniä
  • 50 g voita
  • hyvälaatuista suolaa

Kuori porkkanat ja palsternakka. Lohko ne karkeiksi paloiksi ja laita kiehumaan kasvisliemeen. Lisää kattilaan mintunlehdet, 1 dl viiniä sekä 1 rkl sokeria. Keitä juureksia kunnes ne ovat täysin kypsiä (n. 20 min). Nostele seos tehosekoittimeen (ei keitinlientä), lisää voi ja soseuta hienoksi pyreeksi. Mausta pyree tarvittaessa suolalla.

Marinoitua punasipulia ja omenaa

  • 1 kpl punasipuli
  • 1 kpl hapokas omena (esim. Granny Smith)
  • 1 dl sherryviinietikkaa
  • 1 rkl hienoa sokeria

Kuori ja paloittele sipuli ja omena pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutiot kulhoon ja lisää siihen viinietikka ja sokeri. Anna kuutioiden marinoitua vähintään tunnin ajan jääkaapissa seosta välillä hämmentäen.

Viinilasillinen

Juhlavien pyreiden ja rieslinrypäleestä valmistettujen viinien luonnollinen makeus ovat oiva pari juhlahetkiin. Rieslingiä sanotaan yhdeksi hienoimmaksi valkoisista rypäleistä. Rieslingin hienostunut hedelmäisyys ja selvä mineraalisuus paljastavat kerroksittaisia makuvivahteita, joissa on uskomaton raikkaus sekä pitkä jälkimaku.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg, Alsace Ranska. Alkon nro 591987. Hinta 19,50€.
Kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hienostunut

Yalumba Y Series Barossa Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 10,79.€
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, hennon mineraalinen

Anakena Ona Viognier Riesling Chardonnay, Chile. Alkon nro 510647. Hinta 13,90€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, kukkaisen hedelmäinen, mausteinen

Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi