Wallenberginpihvi ja punajuuririsotto

14.1.2021

Oletko valmistanut koskaan Wallenberginpihvejä? Ehdottomasti kannattaa kokeilla, sillä ne maistuvat koko perheelle. Pihvien salaisuus on jauhelihamassaan lisätyssä kuohukermassa, joka tekee niistä syntisen herkullisia!

Herkulliset Wallenberginpihvit ja punajuuririsotto (4 hlölle)

  • 600 g naudan jauhelihaa (10%)
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 3 kpl kananmunan keltuaisia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl maustepippuria
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 3 dl pankojauhoja (tai korppujauhoja)
  • runsaasti voita paistamiseen
  • 3 dl risottoriisiä
  • 500 g punajuuria
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 dl punaviiniä
  • 8-10 dl riistalientä tai kanalientä (Ö villiriistaliemi)
  • 1 prk mascarponejuustoa
  • 100 g parmesanijuustoa
  • 130 g normaalisuolaista voita

Leikkaa sipulit hienon hienoiksi kuutioiksi. Vaivaa jauheliha, sipuli, keltuaiset, suola, rouhittu maustepippuri sekä kuohukerma tasaiseksi massaksi. Kaikkien aineiden tulee olla erittäin kylmiä. Massan tulee olla hyvin tahmeaa ja löysää, mutta silti muovailtavissa muotoon. Muotoile lihamassasta naisen nyrkin kokoisia pihvejä kostutetuin käsin ja kääntele ne pankojauhoissa kauttaaltaan. Paista pihvejä runsaassa voissa paistinpannulla 4 minuuttia molemmilta puolilta.

Kuori punajuuret. Leikkaa puolet punajuurista neljään osaan ja keitä lohkot vedessä täysin kypsiksi (puolisen tuntia). Kaada keitinvesi pois ja soseuta punajuuret tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella voin kanssa (30g) samettiseksi pyreeksi. Lämmitä riistaliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää liemen joukkoon punajuuripyree.

Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Leikkaa toinen osa punajuurista erittäin pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja kuutioidut punajuuret. Kuullota miedolla lämmöllä sipuli-punajuuriseosta koko ajan hämmentäen noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Kaada punaviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin. Lisää vähitellen risottoon kuumaa riista-punajuurilientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Muista hämmentää risottoa koko ajan Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-22 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon mascaponejuusto, parmesaaniraaste ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Viinilasillinen

Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 006576. Hinta 15,69€.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.

Campo Viejo. Espanja, Rioja. Tempranillo. Alko nro 006941. Hinta 11,99€.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli: