Nuudeleista ja (varhais)kaalista valmistuu herkullinen ja ruokaisa munakas. Se keitetään samojen periaatteiden mukaisesti kuin perinteinen espanjalainen perunamunakas, mutta ilman perunaa tietysti. Nuudeli-kaalimunakas sopii nautittavaksi sellaisenaan tai ruoka-annoksen lisukkeena vaikkapa paistetun kalan kera.
Aromipapan espanjalaistyylinen nuudeli-varhaiskaalimunakas (6-8 hlölle)
- 400 g (varhais)kaalia
- 225 g nuudeleita
- ½ nippu kevätsipulia
- 8 kpl kananmunia
- ½ dl oliiviöljyä
- 3 tl rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1-1½ tl suolaa
Nuudeli-kaalimunakas on maistuva lounas tai lisuke
Nuudeli-varhaiskaalimunakkaan raaka-aineet ovat yksinkertaiset, varhaiskaalia, nuudeleita, kevätsipulia, kananmunia ja hieman mausteita. Halkaise varhaiskaali ja poista kova kanta. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipuli. Keitä nuudelit valmiiksi ohjeen mukaan. Lisää korkeareunaiseen paistinpannuun oliiviöljy ja kuumenna kaali-sipuliseosta korkealla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan seosta käännellen. Alenna lieden lämpötila noin puolelle teholle. Lisää keitetyt nuudelit ja rapea valkosipulitahna kaali-sipuliseokseen ja sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Riko kananmunat kulhoon. Lisää kulhoon suola (1 tl) ja pippuri ja sekoita haarukalla munien rakenne rikki. Kaada kananmunaseos pannulle nuudeli-kaaliseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Pidä lämpötila tasaisena ja tarpeeksi matalana, niin ettei munakas pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15-20 minuutin ajan. Käännä munakas pannulla ison lautasen avulla, ja anna sen kypsyä vielä muutama minuutti.
Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Steininger Grüner Veltliner Kamptal, Itavalta. Alkon nro 526567. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi