Nyt herkutellaan sienikeitolla. Suppilovahverot ja kantarellit ovat monen mielestä parhaita ruokasieniämme. Puhdistuksen jälkeen molemmat sienet ovat valmiita heti käytettäväksi. Parhaimmillaan nämä sienet ovat tuoreeltaan, heti poimimisen jälkeen. Kahden sienen keittoreseptissä sieniä ei sekoiteta keskenään, vaan sekä suppilovahveron että kantarellin oma hieno maku pääsee erinomaisesti esille.
Suppilovahvero- ja kantarellikeitto (noin 6 hlölle)
- 1 l suppilovahveroita
- 1 kpl pieni fenkoli
- 1 kpl sipuli
- 3 cm pala palsternakkaa
- 1 dl tuoretta persiljasilppua
- 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl paseerattua tomaattia
- 2 rkl hyvälaatuista viinietikkaa
- 20 g voita
- 2 tl sokeria
- 2 tl hyvälaatuista suolaa
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 1 l kantarelleja
- 1 kpl sipuli
- 1 dl tuoretta persiljasilppua
- 100 g porsaan savukylkeä
- ½ prk mascarponejuustoa
- ½ dl kuohukermaa
Suppilovahveroista ja kantarelleista valmistuu herkullinen keitto
Puhdista ja hienonna suppilovahverot. Kuori ja leikkaa fenkoli, sipuli ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan nokare voita ja freesaa fenkoli-, sipuli- ja palsternakkakuutioita sekä suppilovahveroita kattilassa viitisen minuuttia. Lisää kasvisliemi, valkoviini, viinietikka, paseerattu tomaatti, persiljasilppu, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Keitä keittoa kasaan puoli tuntia. Kaada keitto tehosekoittimeen kuohukerman kanssa ja soseuta hyvin. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa.
Puhdista ja hienonna kantarellit ja pieni sipuli. Leikkaa myös savukylki pieniksi kuutioiksi. Paista savukylkikuutiot rapeiksi miedolla lämmöllä paistinpannulla. Lisää kantarellit, sipuli ja persiljasilppu. Paistettu kantarelliseos lisätään keittoon keoksi tarjoilun yhteydessä.
Sulata mascarponejuustoa mikroaaltouunissa 10 sekuntia. Vatkaa mascaponejuusto ja kevyesti vaahdotettu kuohukerma sekaisin. Koristele annos mascarponekermalla.
Viinilasillinen
Aromaattisen keiton kanssa nautitaan raikasta ja puhdaspiirteistä kuohuviiniä, jonka valmistukseen on käytetty Riesling-rypäleitä.
Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut, Luxemburg. Alkon nro 008893. Hinta 16,49€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon aprikoosinen, kevyen mineraalinen, tasapainoinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja