Sienikeitto suppilovahveroista ja kantarelleista

20.9.2013

Sienikeitto suppilovahveroista ja kantarelleista
21 arviota - 4.76

Syysiltana herkutellaan sienikeitolla. Suppilovahverot ja kantarellit ovat monen mielestä parhaita ruokasieniämme. Puhdistuksen jälkeen molemmat sienet ovat valmiita heti käytettäväksi. Parhaimmillaan nämä sienet ovat tuoreeltaan, heti poimimisen jälkeen. Kahden sienen keittoreseptissä sieniä ei sekoiteta keskenään, vaan sekä suppilovahveron että kantarellin oma hieno maku pääsee erinomaisesti esille.

suppilovahvero-kantarellikeitto_2

Suppilovahvero- ja kantarellikeitto (4-6 hlölle)

  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 kpl pieni fenkoli
  • 1 kpl sipuli
  • 3 cm pala palsternakkaa
  • 1 dl tuoretta persiljasilppua
  • 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl paseerattua tomaattia
  • 2 rkl hyvälaatuista viinietikkaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 l kantarelleja
  • 1 kpl sipuli
  • 1 dl tuoretta persiljasilppua
  • 100 g porsaan savukylkeä
  • ½ prk mascarponejuustoa
  • ½ dl kuohukermaa

Puhdista ja hienonna suppilovahverot. Kuori ja leikkaa fenkoli, sipuli ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Lisää kattilaan nokare voita ja freesaa fenkoli-, sipuli- ja palsternakkakuutioita sekä suppilovahveroita kattilassa viitisen minuuttia. Lisää kasvisliemi, valkoviini, viinietikka, paseerattu tomaatti, persiljasilppu, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Keitä keittoa kasaan puoli tuntia. Kaada keitto tehosekoittimeen kuohukerman kanssa ja soseuta hyvin. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa.

Puhdista ja hienonna kantarellit ja pieni sipuli. Leikkaa myös savukylki pieniksi kuutioiksi. Paista savukylkikuutiot rapeiksi miedolla lämmöllä paistinpannulla. Lisää kantarellit, sipuli ja persiljasilppu. Paistettu kantarelliseos lisätään keittoon keoksi tarjoilun yhteydessä.

Sulata mascarponejuustoa mikroaaltouunissa 10 sekuntia. Vatkaa mascaponejuusto ja kevyesti vaahdotettu kuohukerma sekaisin. Koristele annos mascarponekermalla.

suppilovahvero-kantarellikeitto_1

Viinilasillinen

Aromaattisen keiton kanssa nautitaan raikasta ja puhdaspiirteistä kuohuviiniä, jonka valmistukseen on käytetty Riesling-rypäleitä. Kuohuviinien raikkaus ja hedelmäisyys syvenee keiton metsäisen aromikkuuden ansiosta.

Barth Riesling Brut, Saksa. Alkon nro 513537. Hinta 19,89€.
Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon kukkainen, miellyttävän mineraalinen, kevyen paahteinen.

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut, Luxemburg. Alkon nro 008893. Hinta 13,59€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, hennon aprikoosinen, kevyen mineraalinen, tasapainoinen.

Carrington Vintage Brut, Australia. Alkon nro 008219. Hinta 10,39€.
Erittäin kuiva, hapokas, mielyttävän hedelmäinen, kevyen sitruksinen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: