Reseptit

Tapasherkkuja

4.8/5 - (11 votes)

Tapasateria on mainio tapa kerätä ystävät yhteen ja nauttia hyvästä ruoasta sekä kuohuvasta juomasta. Ystävien kanssa voidaan sopia ennakkoon mitä kukin valmistaa nyyttikestiperiaatteella. Illalla tapakset katetaan pöytään ja nautitaan hyvästä ruoasta ja seurasta.

Punajuurisipsit ja inkivääri-sitruunaruohodippi

  • 5 kpl punajuuria
  • 7 dl öljyä
  • 1 rkl suolaa
  • 2 kpl kananmunan keltuaista
  • 3-4 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia
  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sitruunaruohotahnaa

Kuori punajuuret ja viipaloi ne mandoliinilla noin yhden millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Voit käyttää viipaloimiseen myös terävää veistä. Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 160-asteiseksi. Laita kattilaan viipaleita yksitellen sen verran, että ne uivat vapaasti eivätkä mene päällekkäin. Paista viipaleita muutama minuuttia. Nosta viipaleet reikäkauhalla kuivumaan talouspaperin päälle. Ripottele heti päälle suolaa ja anna jäähtyä.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa, 1 tl sinappia, sitruunaruohotahna sekä paloiteltu inkivääri. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Chili-kookossuklaatikut

  • 10 kpl ohuita vehnätikkuja
  • 2 rkl mietoa kuivattua chiliä
  • 4 rkl kookoshiutaleita
  • 80 g tummaa suklaata
  • 40 g voita

Sulata suklaa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kattilaan huoneenlämpöinen voi ja sekoita hyvin. Yhdistä lautaselle kuivattu chili ja kookoslastut. Kastele tikkuja ensin suklaaseoksessa ja sen jälkeen chili-kookoslastuissa.

Kuohuva viinilasillinen

Tapasherkut maistuvat hapokkaiden ja hedelmäisten kuohujuomien kera.

Castellblanch Carat, Espanja. Alko nro 008971. Hinta 8,98€.
Kuiva, mielyttävän hapokas, hedelmäinen, sitruksen yrttinen

Castellblanch Rosado Semi Seco Carat, Espanja. Alkon nro 528017. Hinta 8,58€.
Puolikuiva, keskihapokas, makean marjainen, viehkeän mansikkainen.

Laurent-Perrier Brut, Ranska. Alkon nro 008621. Hinta 42,90€.
Kuiva, erittäin hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, mineraalinen, hienostuneen tasapainoinen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipa