Herkullisen ranskalaisen sipulipiirakan valmistaminen on helppoa. Sipuleita ei tässä reseptissä tarvitse esikypsentää. Pitkä paistoaika kypsyttää sipulit juuri sopivan pehmeiksi, jättämällä niihin kuitenkin hieman purutuntumaa.
Ranskalainen sipuli-cheddar quiche (6-8 hlölle)
- 1,25 dl kylmää vettä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl pistaasipähkinämurua
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- 100 g jääkaappikylmää voita
- 4-6 kpl sipuleita
- 160 g Jukolan Aito Cheddar Vintagea
- 4 dl kuohukermaa
- 4 kpl kananmunia
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Paiston jälkeen sipulit ovat ihanan makeita, mutta niihin jää kiva purutuntuma
Lisää taikinakulhoon jauhot, pistaasimuru, leivinjauhe, suola, vesi ja kylmä voi kuutioituna. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuuttia, kunnes se on tasainen ja joustava. Painele taikina ison voidellun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Kuori sipulit. Leikkaa sipuleista ohuen ohuita kiekkoja mandoliinilla. Jos et omista mandoliinia, voit käyttää terävää veistä. Raasta cheddarjuusto raasteeksi. Sekoita juustoraasteen sekaan kuohukerma, kananmunat ja mustapippuri. Lado piirakkapohjan päälle puolet sipuliviipaleista. Lisää kerroksen päälle kerma-juustoseos. Lisää piirakan päälle loput sipuliviipaleet tasaisesti. Painele sipuleita lastalla siten, että ne peittyvät kermaseokseen.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 175°C noin tunti, kunnes piirakka saa upean värin ja pohja on kypsä. Anna vetäytyä vähintään tunti ennen nauttimista.
Viinilasillinen
Torres Clos Ancestral, Espanja. Alkon nro 901101. Hinta 17,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, metsämarjainen, karpaloinen, paahteisen yrttinen.
Chavin Cabernet Sauvignon, Ranska. Alkon nro 463337. Hinta 9,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, herukkainen, luumuinen, vadelmainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja