Pinaatti-sipulipannukakut valmistetaan uunissa pienissä vuoissa. Tällöin niistä saadaan päältä ihanan rapeita ja sisältä kuohkean pehmeitä. Pannukakku halkaistaan ja täytetään sinappikreemillä ja graavilohella.
Pinaatti-sipulipannukakku, sinappikreemi ja graavilohi (8 hlölle)
- 1 kpl sipuli
- 40 g tuoretta pinaattia
- 3 kpl kananmunia
- 2 dl täysmaitoa
- 1 dl piimää
- 2 rkl öljyä (taikinaan)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 4 rkl voita annosvuokien voiteluun
- 2 prk (á 150g) creme fraiche
- 2 rkl kokojyväsinappia
- 200 g Lapin graavilohi katajanmarja
Pikkuisissa annosvuoissa valmistuu päältä rapea ja sisältä pehmeä pannukakku
Kuori sipuli ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulikuutioita voissa 10 minuuttia. Jäähdytä kuullotettu sipuli. Huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet hyvin. Leikkaa pinaatti silpuksi.
Ota kananmunat ja maito huoneenlämpöön puoli tuntia ennen taikinan tekemistä. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa. Kaada maito-piimä seos munavaahdon joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vispilällä sekoittaen. Lisää seuraavaksi joukkoon öljy, vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää taikinaan lopuksi kuullotetut sipulikuutiot ja pinaattisilppu.
Laita uuni lämpenemään 200°C ja laita pikkuiset uunivuoat uuniin sen lämpenemisen ajaksi. Kun uuni on lämmennyt, ota vuoat pois uunista. Sulata kuumissa vuoissa ruokalusikallinen voita (1 tl / vuoka) ja levitä voi vuokien sisäpinnalle. Kaada taikinaa vuokiin 2/3-osaa niiden tilavuudesta.
Paista pannukakkuja uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Pannukakut ovat valmiita, kun niiden pinta kupruilee ja väri on kullankeltainen.
Sekoita ranskankerma ja täysjyväsinappi. Anna sinappikreemin maustua noin 15 minuuttia jääkaapissa.
Nostele pannukakut lautasille ja halkaise ne. Täytä pannukakut sinappikreemillä ja graavilohella. Nostele toinen pannukakun puolikas päälle ja laita sen päälle kreemiä ja graavilohta.
Viinilasillinen
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, mielyttävän mausteinen.
Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 14,49€.
Kuiva, keskihapokas, aprikoosinen, omenainen, hennon sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja