Juhlat Kasvisruoka Leivonta Reseptit Yleinen

Herkullinen peruna tarte tatin

4.9/5 - (26 votes)

Tarte Tatin eli keikauskakku on ranskalaisen keittiön klassikko. Piirakka tehdään käänteisessä järjestyksessä ja lopuksi kumotaan tarjoiluastialle ”oikein” päin. Tämän piirakan voi valmistaa myös uusista perunoista suolaisena versiona. Tällöin peruna tarte tatin soveltuu pääruokien lisukkeeksi tai vaikkapa juustotarjottimen seuraan.

Suolainen peruna tarte tatin piirakka (noin 8 hlölle)

  • 600 g uusia perunoita
  • ½ nippu kesäsipulia
  • 1 kourallinen tuoreen rosmariinin lehtiä
  • 2 tl Maldon-suolaa (tavallinenkin käy)
  • 40 g voita
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 pkt (600g) iso lehtitaikina

Suolainen tarte tatin uusista perunoista sopii moneen

Pese uudet perunat hyvin juuresharjalla. Leikkaa perunat mandoliinilla tai terävällä veitsellä ohuen ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa puolikkaan kesäsipulinipun sipulit ohuiksi viipaleiksi.

Lisää uuninkestävään isoon paistinpannuun oliiviöljy, voi, suola ja rosmariinin lehdet. Jätä muutama rosmariinin lehti piirakan viimeistelyyn. Asettele perunasiivut pystyyn paistinpannulle. Lisää perunoiden päälle ohuet sipuliviipaleet. Kypsennä seosta kymmenen minuuttia lieden puoliteholla kannen alla. Heiluttele paistinpannua aina välillä, ettei perunoista irtoava tärkkelys saa perunoita jämähtämään kiinni paistinpannuun.

Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunissa (220°C) keskitasolla noin 30-40 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna piirakan vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati tortun päälle ja kumoa piirakka ylösalaisin vadille. Viimeistele peruna tarte tatin rosmariinin lehdillä ja halutessasi rucolanversoilla.

Viinilasillinen

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 13,99€. Kuiva, keskihapokas, aprikoosinen, omenainen, sitruksinen, hennon mausteinen.

Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.

Tekstit ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close