Cheddarin juuret juontavat lähes tuhannen vuoden päähän Englantiin. Suomen parhaaksi valittu cheddar syntyy Joutsan Leivonmäellä perinteisistä aineksista: maidosta, hapatteesta, suolasta, juoksutteesta ja annatto -pensaan siemenistä puristettusta väristä.
Herkullinen cheddar-lasagne (iso vuoka)
Jauhelihakastike:
600 g jauhelihaa
2 kpl porkkanoita
2 kpl punasipuleita
100 g palsternakka
3 kpl valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
1 rku basilikaa
1 rkl hunajaa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Cheddarkastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
200 g Jukolan aito cheddaria
ripaus viherpippuria
ripaus muskottipähkinää
1 pkt lasagnelevyjä
Ruskista pannulla jauheliha oliiviöljyssä. Kuori ja suikaloi porkkanat, punasipulit, valkosipulit ja palsternakka. Lisää suikaloidut vihannekset pannulle ja kuullota niitä kymmenisen minuuttia. Lisää hunaja ja tomaattimurska. Anna muhia vielä 10 minuuttia. Lisää lopuksi silputtu basilika ja maun mukaan suolaa ja pippuria.
Sulata voi kattilassa, mutta älä anna sen ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maitoa pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Kun koko maito on lisätty anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää Jukolan cheddar ja anna sen sulaa. Mausta pippurilla ja muskottipähkinällä.
Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Laita pohjalle jauhelihakastiketta ja kaada päälle juustokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu siten, että levyt peittyvät. Paista 200°C uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Nosta lasagne uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.
Viinilasillinen
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 13,90€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.
Pfaff White Tie, Ranska. Alkon nro 936514. Hinta 14,99€.
Puolikuiva, keskihapokas, mineraalinen, omenainen, persikkainen.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi