Paistettu lohi maistuu taivaallisilta mädillä maustetun beurre blanc -voikastikkeen kanssa. Varo, sillä tämän annoksen syötyäsi et voi olla tekemättä sitä uudestaan!
Paistettua lohta, beurre blanc -kastiketta ja mätiä (4 hlölle)
- 600 g lohifilee
- 80 g kirjolohen mätiä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 3 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 150 g normaalisuolaista voita
- ½ tl sokeria
- ½ tl valkopippuria
- suolaa
- 1 dl paahdettuja kurpitsasiemeniä
Beurre-blanc on hienostunut ranskalainen voikastike
Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa se neljäksi annospalaksi. Kypsennä lohipalat kuumalla paistinpannulla öljyssä noin 2-4 minuuttia molemmilta puolilta. Poista kalapaloista ennen tarjoilua nahka.
Leikkaa banaanisalottisipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Pieniä sipulikuutioita saat leikattua kätevästi, kun kuorit sipulin ja leikkaat sen pituussuunnassa kahteen osaan. Tee veitsellä pituussuunnassa lähellä toisiaan olevia viiltoja sipulin tyveen asti. Älä kuitenkaan leikkaa viiltoja läpi, jotta sipulin puolikas pysyy koossa. Tee myös yksi viilto horisontaalisesti melkein sipulin tyveen asti. Pidä sipulista kiinni ja leikkaa siitä pieniä kuutioita. Laita sipulikuutiot, valkoviini ja etikka paksupohjaiseen kasariin ja keitä seosta kasaan. Liemestä tulisi olla jäljellä vajaa puoli desilitraa. Leikkaa jääkylmä voi pieniksi kuutioiksi. Alenna lieden lämpötilaa ja vatkaa voikuutioita seokseen kuutio kerrallaan. Muista vatkata koko ajan, kunnes kastike on koostumukseltaan samettisen sileää. Mausta ripauksella sokeria ja valkopippurilla. Tarkasta myös kastikkeen suolaisuus.
Kaada lautasten pohjille tasainen kerros voikastiketta. Lisää annoksiin lohipalat. Koristele annokset kirjolohen mädillä ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.
Viinilasillinen
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,48€.
Kuiva, keskihapokas, itruksinen, omeinen, päärynäinen, kukkainen.
J. Moreau & Fils Chablism, Ranska. Alkon nro 571367. hinta 25,98€.
Kuiva, hapokas, omenainen, keltaluumuinen, hunajameloninen, kevyen paahteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Mikko Niemi