Mummon reseptillä leivottu mehevä peltilohipiirakka maistuu suomalaisille. Kun käytät valmislehtitaikinaa, on lohipiirakan valmistaminen helppoa ja nopeaa. Lohipiirakan voi valmistaa mainiosti jo edeltävänä päivänä ja lämmittää ennen tarjoilua.

Mummon mehevä peltilohipiirakka (iso pellillinen)
- 2 kpl Myllyn Paras Iso lehtitaikinalevyjä (á 600 g)
- 600 g lämminsavulohta
- 200 g Kala-Lapin kylmäsavulohta
- 2 prk (400g) kermaviiliä
- 1 rku tilliä
- 1 rkl sinappia
- 1 tl mustapippuria
- (suolaa tarvittaessa)
- 2 dl puuroriisiä
- 5 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 6 kpl kovaksi keitettyjä kananmunia
- 1 kpl kananmuna voiteluun
Mehevä peltilohipiirakka on helppotekoinen herkku
Keitä kananmunat koviksi ja hienonna ne. Keitä riisi kypsäksi. Puuroriisi vaatii kypsyäkseen noin 20 minuuttia. Hienonna tilli.
Leikkaa lämminsavulohi ja kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Lisää sekoituskulhoon lohikuutiot, hienonnetut kananmunat, riisi, silputtu tilli, kermaviili, sinappi ja mustapippuri. Sekoita täyteseos hyvin. Lohiseoksen pitää maistua hieman ylisuolaiselta, sillä osa suolasta maustaa lehtitaikinan.
Kauli lehtitaikinalevyt vähän uunipeltiä suuremmiksi. Lisää toisen levyn päälle lohitäyte ja tasoita.
Lisää toinen taikinalevy piirakan päälle ja painele lohipiirakan reunat haarukalla tiiviisti toisiinsa kiinni. Pistele piirakkaan haarukalla reikiä ja voitele sen pinta kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista piirakkaa uunissa (200°C) noin 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja kauniin värinen.

Viinilasillinen
Dreissigacker Vintages Riesling, Saksa. Alkon nro 922016. Hinta 27,48€
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, limettinen, viehkeän mineraalinen, upea.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
KWV Classic Collection Chardonnay, Etelä-Afrikka. Alkon nro 007835. Hinta 11,79€
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, kevyen ananaksinen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja