Jokaisella mummolla on Espanjassa oma kanakrokettiresepti. Monesti resepti kiertää suvussa sukupolvelta toiselle. Päältä rapeiden kanakrokettien (croquetas de pollo) salaisuus on paksussa béchamelkastikkeessa. Ne ovat rapeita pinnalta ja pehmeitä sisältä.
Espanjalaiset kanakroketit – Croquetas de pollo (n. 20 kpl)
Krokettien täyte
- 1 kpl sipuli
- 200 g kypsää kananrintaa
Bechamelkastike
- 100 g vehnäjauhoja
- 1 litra täysmaitoa
- 100 g voita
- 1 ripaus muskottipähkinää
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Krokettien kuorrutus ja paistaminen
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2-3 dl korppujauhoja
- 3 kpl kananmunia
- 1 l auringonkukkaöljy
Espanjalaiset kanakroketit maistuvat kaikille
Kuori ja pilko sipuli pienen pieniksi kuutioksi. Hienonna kana pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulikuutioita paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon kanakuutiot. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Jäähdytä kana-sipulipaistos.
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja anna seoksen kiehahtaa sitä koko ajan sekoittaen. Älä kuitenkaan ruskista seosta. Kaada maito kattilaan pienissä erissä koko ajan kastiketta hyvin sekoittaen. Anna kiehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä poreillen. Muista sekoittaa vispilällä koko ajan. Mausta valmis bechamelkastike suolalla, mustapippurilla ja ripauksella muskottipähkinää. Kastikkeen tulee olla paksua. Lisää kana-sipuliseos kastikkeen joukkoon.
Kaada krokettitaikina laakeaan vuokaan. Voitele taikinan pinta sulatetulla voilla. Tällöin se ei kuiva jäähdytyksen aikana. Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä kastikevuoka kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Pidä krokettitaikinaa jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli. Taikinan pitää olla todella kylmää.
Muotoile krokettitaikinasta pitkulaisia tai pyöreitä palloja vehnäjauhotetuin käsin. Riko kananmunat astiaan ja sekoita haarukalla niiden rakenne sekaisin. Lisää korppujauhot toiseen astiaan. Leivitä kroketit kastamalla ne ensimmäisenä kananmunaseokseen ja sen jälkeen korppujauhoihin.
Lisää öljy kattilaan ja kuumenna se noin 180°C lämpöiseksi. Friteeraa kanakroketit öljyssä kullan keltaisiksi 5 kappaleen erissä. Nostele kroketit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Tarjoile heti esimerkiksi valkosipulimajoneesin kanssa.
Viinilasillinen
Campo Viejo. Espanja. Alkon nro 006941. Hinta 12,79€.
Keskitäyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, puolukkainen, yrttinen, kevyen tamminen.
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,90€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja