Juhlat Leivonta Nopeat ja helpot Reseptit Yleinen

Crema Catalana – espanjalainen maitovanukas

4.9/5 - (98 votes)

Crema Catalana eli espanjalainen maitovanukas on suosittu jälkiruoka Espanjassa. Sen valmistus eroaa hieman serkkunsa Crème Brûléen valmistuksesta. Crema Catalanaa ei tarvitse kypsentää uunissa ja sen makumaailma koostuu vaniljasta, kanelista, appelsiinista ja sitruunasta. Crema Catalana valmistetaan maidosta kerman sijasta, joten se on myös serkkuaan hieman kevyempi.

  • 5 dl punaista maitoa
  • 1 kpl kanelitanko
  • 1/4 kpl appelsiinin kuorta
  • 1/4 kpl sitruunan kuorta
  • ½ kpl vaniljatanko
  • 100 g sokeria
  • 7 kpl kananmunia (keltuainen)
  • 1 tl maissijauhoja
  • 4 tl ruokosokeria

Crema Catalana on Espanjassa suosittu jälkiruoka

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Pese appelsiini ja sitruuna hyvin. Leikkaa niiden kuoresta kuorimaveitsellä 1/4 kuorta. Laita maito, kanelitanko, vaniljatangon puolikas sekä appelsiinin ja sitruunan kuoret kattilaan. Kuumenna maitoseos kiehuvaksi. Nosta kattila pois liedeltä maustumaan 15 minuutiksi.

Erottele keltuaiset kananmunista ja laita ne kulhoon. Lisää kulhoon 100g sokeria ja maissijauho. Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi vispilällä.

Siivilöi maitoseoksesta pois hedelmän kuoret ja vaniljatanko. Laita maitoseos takaisin kattilaan. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi. Lisää vatkattu munavaahto ohuena nauhana maitoseokseen sitä koko ajan vispilällä sekoittaen. Pidä maitoseos liedellä melkein kiehuvana noin 5 minuutin ajan sitä koko ajan vispilällä sekoittaen. Tällöin maitovanukas suurustuu.

Kaada maitovanukas tarjoiluastioihin ja peitä ne tuorekelmulla. Siirrä maitovanukkaat jääkaappiin asettumaan vähintään neljäksi tunniksi (mieluiten yön yli).

Ennen tarjoilua ripottele ruokosokeria maitovanukkaiden päälle ja kuumenna niiden pintaa kaasupolttimella. Tällöin ruokosokerista tulee crema Catalana vanukkaisiin rapea pinta.

Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,99€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.

Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.

Tokaji Oremus Late Harvest, Unkari. Alkon nro 931568. Hinta 27,76€.
Kullankeltainen, makea, hapokas, hunajainen, aprikoosinen, hennon sitruksinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja