Makunystyröitä hivelevän alkuruoan saat lohitartarista, basilikalla ja limellä maustetusta mascarpone-juustosta sekä saaristolaisleivästä. Tuleeko tästä suosikkiannoksenne?
Lohitartar & basilika-lime mascarpone-juusto saaristolaisleipä (6 hlölle)
Lohitartar:
- 500 g lohta
- 2 rkl merisuolaa
- 1 tl sokeria
- ½ kpl ruohosipuliruukku
- 2 rkl limemehua
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
Basilika-lime mascarpone-juusto
- 1 kpl basilikaruukku
- 250 g mascarponejuustoa
- 2 rkl limemehua
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- 150 g jokiravunpyrstöjä
- 6 palaa saaristolaisleipää
Lohitartar on näyttävän näköinen herkku
Pyyhi lohipala talouspaperilla. Poista kalafileestä ruodot ja nahka. Ripottele suola ja sokeri kalan pintaan tasaisesti. Anna kalan graavautua kylmässä vuorokauden ajan.
Pyyhi kalan pinnalta irtosuola pois. Hienonna kala pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään ja mausta limemehulla, pippurilla ja suolalla.
Lisää mascarponejuuston sekaan hienonnettu basilika, limemehu sekä suola ja sokeri. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Liekkaa saaristolaisleipä noin kiekoiksi (halkaisija n.8cm). Asettele lohitartaria leivälle noin senttimetrin paksuudelta. Lisää lohikerroksen päälle vastaavan paksuinen kerros basilika-limekreemiä. Lisää päälle vielä kerros lohitartaria. Koristele leipä jokiravunpyrstöillä.
Kuohuviinilasillinen
Wolfbergerin viinitalo pyrkii valmistamaan persoonallisia viinejä, joissa alueen maaperä ja rypälelajikkeet saavat omat erityispiirteensä esille. Wolfberger on tunnettu erityisesti Cremanteistaan, jotka ovat samppanjamenetelmällä valmistetuista kuohuviinejä. Wolfberger olikin tämän suhteellisen uuden tyypityksen luojia 1976. Cremant d’Alsace valmistetaan tavallisesti Pinot Blanc –rypäleistä.
Wolfberger Crémant d’Alsace Brut. Ranska, AC Crémant d’Alsace. Alkon nro 008814. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, raikkaan hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, tyylikkään mineraalinen
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi