Kokeilin käyttää herkullista tonnatokastiketta kylmäsavulohen kera, ja makuyhdistelmä oli mitä mainioin. Kaiken kruunasi tilkassa öljyä friteeratut rapeat kaprikset. Annos viimeistellään punasipulilla ja paahdetuilla pinjasiemenillä.

Kylmäsavulohta, tonnatokastiketta ja friteerattuja kapriksia (4 hlölle)
- 200 g Kala-Lappi kylmäsavu kirjolohifileesiivuja
- 1 prk kapriksia
- 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
- ½ dl vehnäjauhoja
- tilkka öljyä
- 1 kpl pieni punasipuli
- muutama oksa tuoretta tilliä
- 1 prk tonnikalaa öljyssä
- 3 kpl sardellifileetä (voit korvata anjoviksella)
- 2 rkl kapriksia
- 1 tl Dijon-sinappia
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 dl maustamatonta majoneesia
Kylmäsavulohen, tonnatokastikkeen ja rapeiden kapristen makuyhdistelmä hurmaa
Laita tonnikala, sardellifileet, kaprikset, dijoninsinappi ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Aja tonnatotahna tasaiseksi. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita kastike tasaiseksi. Kastikkeen pitäisi olla hivenen valuvaa.
Paahda pinjansiemenet kullan ruskeiksi kuivalla paistinpannulla.
Valuta kapriksen lävikössä. Pyörittele kaprikset vehnäjauhoissa. Lisää paistinpannulle tilkka öljyä ja paahda kapriksia noin 4-5 minuuttia. Nostele kaprikset talouspaperin päälle.
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Erottele sipulin kerrokset toisistaan.
Nostele lautasten pohjalle reilu ruokalusikallinen tonnatokastiketta ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Asettele kylmäsavulohisiivut tonnaton päälle. Viimeistele annos rapeilla kapriksilla, punasipulilla, paahdetuilla pinjansiemenillä ja muutamalla tillinoksalla.

Viinilasillinen
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 16,22€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 16,70€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja