Lohi maustetaan uudella jännällä ja helpolla tavalla, kuorruttamalla lohipalat eri mausteseoksissa paistamisen jälkeen. Lakritsin hieno ja suolainen maku sekä sitruunaruohon ja limenkuoren raikkaus yhdistyvät annoksessa maistuvaksi kokonaisuudeksi.
Lakritsi- ja sitruunaruohokuorrutettu lohi, rakuunauunitomaatit ja kukkakaalipyree (4 hlölle)
- 600 g lohifilee
- 2 rkl lakritsijauhetta (Kouvolan lakritsi)
- 2 rkl kuivattua sitruunaruohoa (Urtekram)
- 1 kpl limen raastettu kuori
- suolaa
- voita paistamiseen.
- 12 kpl terttukirsikkatomaatteja
- 2 dl cavaa
- 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
- 1 rkl limenmehua
- 1 tl kuivattua rakuunaa (Urtekram)
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 tl sokeria
- suolaa
- ripaus mustapippuria
- 2 kpl pienehköjä kukkakaaleja
- 1 l vettä
- 40 g voita (normaalisuolainen)
- suolaa
- Annoksen koristelemiseen salaatin versoja
Lakritsi- ja sitruunaruohokuorrutettulohi:
Poista lohifileestä nahka, ruskea osa sekä nypi siitä ruodot pois. Leikkaa jokaista annosta kohden kaksi kaunista ja samansuuruista palaa. Suolaa lohipalat kevyesti ja anna suolan tasaantua puolisen tuntia. Pese lime huolellisesti ja raasta sen kuoresta hienoa raastetta. Mittaa lautaselle sitruunaruoho ja yhdistä siihen limenkuoriraaste. Mittaa toiselle lautaselle lakritsijauhe. Paista lohipaloja kuumalla paistinpannulla voissa molemmilta puolilta 1-2 minuuttia. Jos et tykkää osittain raa’asta kalasta, voit paistaa lohipalat täysin kypsäksi. Kuorruta annoksen toinen lohipala yhdeltä pinnalta lakritsijauheessa ja toinen pala yhdeltä pinnalta sitruunaruoho-limejauheessa.
Uunikirsikkatomaatti:
Mittaa pieneen kattilaan kuohuviini, suolaton kalaliemi, limenmehu, rakuuna, sokeri ja mustapippuri. Keitä lientä kasaan siten, että sitä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää keitokseen oliiviöljy ja mausta suolalla. Liemen tulee maistua hivenen ylisuolaiselta. Kaada liemi uuninkestävään pieneen vuokaan ja nostele tomaatit astiaan. Nesteen tulisi ylettää melkein tomaattien yläosan tasolle. Voit lisätä tarvittaessa oliiviöljyä. Nosta vuoka/astia uunin keskitasolle ja paista tomaatteja 110°C tunnin ajan. Nostele tomaatit varovasti valmiin annoksen päälle.
Kukkakaalipyree:
Siisti ja paloittele kukkakaalit muutamaan osaan sekä laita kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä n. 20 min kunnes kukkakaalit ovat täysin kypsiä. Nostele kukkakaalit ilman keitinlientä tehosekoittimeen ja soseuta ne samettimaiseksi pyreeksi. Lisää lopuksi pyreeseen voi ja tarkasta suola.
Viinilasillinen
Kracher Pinot Blanc, Itävalta. Alkon nro 540267. Hinta 13,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aromaattisen aprikoosinen, hennon yrttinen.
Lugana San Benedetto 2012, Italia. Alkon nro 008234. Hinta 14,97€.
Kuiva, hapokas, kesäisen yrttinen, raikkaan sitruksinen, kevyen päärynäinen.
Pierre Sparr Rayon d’Alsace Edelzwicker 2012, Ranska. Alkon nro 007501. hinta 10,29€.
Kuiva, keskihapokas, miellyttävän hedelmäinen, hennon mausteinen, mineraalinen.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi