Italialainen herkkuruoka vitello tonnato valmistetaan perinteisesti vasikanpaistista. Kokeilin käyttää herkullista tonnatokastiketta kylmäsavulohen kera, ja makuyhdistelmä oli mitä mainioin. Kylmäsavulohi-tonnatoa tarjoillaan vielä monesti vieraille alkupalaksi!

Herkullinen kylmäsavulohi tonnato (4 hlölle)
- 1 prk tonnikalaa öljyssä
- 3 kpl sardellifileetä (voit korvata anjoviksella)
- 2 rkl kapriksia
- 1 tl Dijon-sinappia
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 dl maustamatonta majoneesia
- 70 g Jukolan Aito cheddaria
- 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
Kylmäsavulohen ja tonnikalakastikkeen yhdistelmä on hurmaava
Laita tonnikala, sardellifileet, kaprikset, dijoninsinappi ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Aja tonnatotahna tasaiseksi. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita kastike tasaiseksi. Kastikkeen pitäisi olla hivenen valuvaa.
Nostele lautasten pohjalle ruokalusikallinen tonnatokastiketta ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Asettele kylmäsavulohisiivut tonnaton päälle. Levitä annoksen päälle lisää tonnikalakastiketta. Viimeistele annos cheddarlastuilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

Viinilasillinen
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 16,22€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 16,70€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja