Juhlat Liharuoka Nopeat ja helpot Reseptit Yleinen

Kurpitsaa ja paahtopaistia

4.8/5 - (44 votes)

Myskikurpitsan viipaleet kypsennetään pikaisesti chililiemessä, jolloin ne jäävät aavistuksen verran napakoiksi. Annos rakennetaan kerroksittain kurpitsasta, piparjuurikreemistä ja paahtopaistista. Suosittelen kokeilemaan!

Myskikurpitsaa, piparjuurikreemiä ja paahtopaistia (4 hlölle)

  • 1 kg naudan paahtopaisti (4 hlölle tarvitaan noin 250g ohuita siivuja)
  • 2 rkl rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl Maldon suolaa
  • voita ja oliiviöljyä paistamiseen
  • 1 prk (200 g) crème fraiche / ranskankermaa
  • 3 rkl piparjuuritahnaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • vastarouhittua mustapippuria
  • 300 g myskikurpitsaa (osta noin 600-800g myskurpitsa)
  • 1-2 kpl punainen chili
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 3-5 dl vettä

Kurpitsakiekot maistuvat aavistuksen verran chililtä

Voit ostaa kaupasta valmiiksi siivutettua paahtopaistia 250g tai tehdä paahtopaistin itse. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Poista paistista kalvot ja kuivaa liha. Hiero paistin pintaan suola ja juuri rouhittu mustapippuri. Paista kuumalla pannulla lihaa voi-oliiviöljyseoksessa noin 5 minuuttia välillä paistopintoja vaihdellen. Laita filee uuniin noin tunniksi (100°C) kunnes paistin sisälämpötila on 56°C. Nosta paahtopaisti uunista foliopaperin päälle. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan. Jäädytä paisti ennen leikkaamista. Leikkaa paahtopaistista ohuen ohuita siivuja.

Kaada ranskankerma pienehköön kulhoon ja sekoita piparjuuritahna ja sitruunamehu sen joukkoon. Lisää sekaan hyppysellinen vastarouhittua mustapippuria. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Kuori myskikurpitsa ja leikkaa se ennen paksuinta osaa puoliksi. Tarkoituksena on saada ohuemmasta osasta pyöreitä kirkkoja. Ohuiden kiekkojen teko onnistuu parhaiten mandoliinilla, mutta voit käyttää myös terävää veistä. Yritä leikata kiekoista noin 1-2 mm:n paksuisia. Lisää kattilaan vettä 3 dl, valkoviinietikka, suola sokeri ja paloiteltu chili. Lisää toisistaan erotellut kurpitsakiekot nesteeseen. Lisää tarvittaessa vettä siten, että kurpitsakiekot peittyvät. Keitä kurpitsasiivuja noin 8 minuuttia. Kiekot hajoavat, jos ylikypsennät niitä. Kaada neste pois ja jäähdytä kurpitsakiekot.

Kokoa annos asettelemalla kurpitsakiekkoja lautasen pohjalle. Annostele muutama ruokalusikallinen piparjuurikastiketta kurpitsojen päälle. Asettele paahtopaistisiivut annoksen keskelle. Koristele annos kapriksilla, balsamicokastikkeella ja pistaasipähkinärouheella.

Viinilasillinen

Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.

That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 18,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, klementiininen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja