Suosikkiannokseni Espanjassa on ehdottomasti boquerones en vinagre. Tapasannos voidaan valmistaa helposti myös Suomessa silakasta. Aito espanjalainenkaan ei huomaa makueroa alkuperäiseen annokseen verrattuna.
Espanjalaiset valkosipulisilakat
- 500 g silakkafileitä
- 2 dl sherryviinietikkaa
- ½ kpl sitruunan mehu
- 2 dl oliiviöljyä
- 5 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 ruukku persiljaa
- 2 tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
Valkosipulisilakat ovat helppo valmistaa
Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä ja poista silakkafileistä nahat. Ota silakkafileetä nahan reunasta kiinni ja työnnä sormi nahan ja lihan väliin. Vetäise fileet yksitellen irti.
Sekoita kulhossa sherryviinietikka, sitruunamehu, 3 kpl murskattuja valkosipulinkynsiä, suola ja valkopippuri. Silakkafileet alkavat kypsyä etikkaliemessä ja silakkafileiden koostumus muuttuu vähitellen valkoiseksi. Marinoi silakoita kylmässä kannen alla vuorokausi, vähintään 4 tuntia.
Valuta seuraavana päivänä etikkaliemi pois. Asettele kypsyneet fileet kauniisti tarjoiluastiaan kerroksittain ja ripottele kerrosten väliin viipaloitua valkosipulia ja hienonnettua lehtipersiljaa. Kaada kalojen päälle oliiviöljyä niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Kalat säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa viikon.
Tarjoile vaalean leivän tai patongin kanssa alkupalana.
Viinilasillinen
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,78€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, sitruunainen, päärynäinen, omenainen, mineraalinen, petrolinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja