Herkullinen siemennäkkileipä on todella helppo valmistaa kotona. Sekoitat ainekset keskenään, kaulit leivinpapereiden välissä ohueksi levyksi ja paistat uunissa. Siemennäkkileipä säilyy pitkään kuivassa ja viileässä paikassa. Kannattaa valmistaa samalla kaksi pellillistä, sillä ensimmäinen pellillinen häviää nopeasti!
Herkullinen ohut siemennäkkileipä (pellillinen)
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl vaaleita seesaminsiemeniä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 2 rkl chiansiemeniä
- 1 dl ruis- tai kauraleseitä
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 tl suolaa
- 2 dl vettä
- ½ dl auringonkukkaöljyä (tai muuta öljyä)
Siemennäkkileipää on todella helppo valmistaa kotona
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita taikina monitoimikoneella tai käsin. Nosta taikina leivinpaperin päälle ja painele se käsin ohuemmaksi levyksi. Laita toinen leivinpaperi näkkileipälevyn päälle ja kauli taikina pellin kokoiseksi.
Kannattaa tehdä tässä vaiheessa veitsellä tai taikinapyörällä annospalojen kokoiset viillot näkkileipään. Tällöin saat paistamisen jälkeen murrettua annospalat käsin.
Paista uunin keskiosassa 160°C tunnin ajan. Anna jäähtyä hetki ja murra viiltojen mukaisesti annospalat erilleen. Anna siemennäkkileipäpalojen jäähtyä huoneenlämmössä ilmavassa tilassa muutama tunti.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja