Juhlat Kalaruoka Reseptit Yleinen

Samettinen kurpitsa-sahramirisotto ja ahvenfileet

4.9/5 - (39 votes)

Herkullisen risoton valmistaminen kotona ei ole vaikeaa! Kurpitsat paahdetaan uunissa ja risotto maustetaan hienostuneella sahramilla. Rapeaksi paneroidut ahvenfileet valmistuvat kätevästi uunissa ja täydentävät risoton makumaailmaa entisestään. Samettinen risotto on syysruokaa parhaimmillaan!

Herkullinen myskikurpitsa-sahramirisotto ja rapeat ahvenfileet (4 hlölle)

  • 3 dl risottoriisiä
  • 400 g myskikurpitsaa
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 1 dl valkoviiniä
  • 8-10 dl kanalientä (esim. Puljonki kanaliemi)
  • 3 rkl mascarponejuustoa
  • 80 g parmesaania
  • 80 g normaalisuolaista voita
  • 1/2 tl sahramia
  • 8 kpl (~300g) pieniä ahvenfiletä
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 tl Gastromat maustesuolaa (tai 3/4 tl tavallista suolaa)
  • ½ dl oliiviöljyä
  • kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä koristeluun

Myskikurpitsa ja sahrami maustavat hienostuneen risoton

Puolita myskikurpitsa ja halkaise puoliskot. Poista ruokalusikalla kurpitsasta siemenet ja rihmasto. Laita kurpitsalohkot uuniin kuoripuoli alaspäin ja paahda ne täysin kypsäksi +225°C uunissa. Tähän menee aikaa noin 45 min. Jos kurpitsalohkot tummuvat paiston aikana liikaa, käännä ne ympäri. Kokeile haarukalla, että kurpitsat ovat varmasti kypsiä. Anna kurpitsalohkojen jäähtyä hetken, ettet polta käsiäsi. Ota kypsää kurpitsaa talteen ruokalusikalla 400 g (noin 4 dl).

Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä sipulikuutioita noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Kaada valkoviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin. Lisää riisin joukkoon haarukalla muussattu kurpitsa. Lisää kanaliemen joukkoon sahrami ja kuumenna liemi kattilassa. Lisää vähitellen risottoon kuumaa kanalientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Muista hämmentää risottoa koko ajan. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-22 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon mascaponejuusto, parmesaaniraaste ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Vatkaa kananmuna syvällä lautasella kevyesti sekaisin. Lisää toiselle syvälle lautaselle pankojauhot ja sekoita niihin Gastromat maustesuola. Kääntele ahvenfileet ensimmäiseksi kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa kauttaaltaan. Kaada oliiviöljy leivinpaperoidulle uunipellille. Kääntele ahvenet öljyssä. Paista ahvenfileitä (+225°C) uunissa 8 minuuttia.

Kokoa annos lusikoimalla lautasen pohjalle risottoa. Asettele risoton päälle pinaattia sekä ahvenfileet.

Viinilasillinen

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, sitruunainen, päärynäinen, omenainen, mineraalinen, petrolinen.

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 14,49€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja