Juhlat Kasvisruoka Leivonta Reseptit Yleinen

Aromipajan focaccia

4.9/5 - (28 votes)

Italialainen klassikkoleipä, focaccia, valmistuu helposti kotona. Aromipajan focaccia saa makunsa kirsikkatomaateista, pinaatista, sipulinvarsista, oliiviöljystä ja sormisuolasta. Tuoreen leivän tuoksua on vaikea vastustaa!

  • 4 dl vettä
  • 1 pkt (50 g) hiivaa
  • 1½ tl suolaa
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 30 g tuoreita pinaatinlehtiä
  • 4 kpl sipulinvarsia
  • 2 kpl rosmariininvarsia
  • 2 rkl sormisuolaa
  • 1 dl oliiviöljyä

Lämpöisen focaccian makua ei voita mikään

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää joukkoon suola. Lisää jauhot taikinaan muutamassa erässä. Alusta taikina kyvyesti käsin tai monitoimikoneella ja lisää oliiviöljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikinan kuuluu olla löysähköä. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Käännä leivinpaperin reunat uunipellin kokoiseksi. Voitele leivinpaperi öljyllä. Kumoa taikina pellille ja painele se tasaiseksi. Kohota leipää leivinpaperin alla tunnin ajan.

Painele kohonneen taikinan pintaan sormilla kuoppia. Painele halkaistut kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet, nypityt rosmariininlehdet ja paloitellut sipulinvarret kuoppien sisään. Lisää oliiviöljy tasaisesti taikinan päälle ja ripottele pinnalle sormisuolaa.

Paista focacciaa 225°C uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen. Leikkaa hieman jäähtynyt leipä annospaloiksi.

Gisselbrecht Riesling Organic, Ranska. Alkon nro 544397. Hinta 13,49€.
Kuiva, hapokas, sitruunainen, persikkainen, ananaksinen, kukkainen.

Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé Organic, Ranska. Alkon nro 413357. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, hennon karpaloinen, vadelmainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja