Baskimaalla, Pohjois-Espanjassa, meille tuttuja tapaksia kutsutaan nimellä pintxos. Ne ovat pienehköjä ruoka-annoksia, joille on ominaista herkullinen, jopa taideteosmainen, ulkonäkö sekä haju- ja maku-aisteja hivelevä herkullisuus.
Ohjeet Pintxotourille:
- Päätä, että nautit korkeintaan kaksi-kolme pintxosta yhdessä tavernassa.
- Aloita yksinkertaisilla ja perinteisillä pintxoseilla. Vaikka patonkipala, jonka päällä anjovista, ilmakuivattua kinkkua tai tortillaa.
- Kun pahin nälkä on ohitse, osaat keskittyä todellisten gourmet-teosten estetiikkaan ja makuvivahteisiin. Niitä todella tästä kaupungista löytyy!
- Toista pintxotour seuraavana päivänä uudestaan.
Parhaat pintxos baarit ja tavernat löytyvät San Sebastianin Casco Viejosta eli vanhasta kaupungista. Paikallisille tyypillinen tapa viettää iltaa ystävien, työkavereiden ja tuttavien kanssa on lähteä ulos syömään. Monesti yhdessä ravintolassa nautittavan illallisen sijaan päädytään nk. Pintxotouriin. Tämä tarkoittaa pienten annosten nauttimista useassa baarissa tai tavernassa.
Alkuillasta San Sebastianin vanha kaupunki on viehättävä paikka. Vanhuksia rupattelemassa kahvikupin äärellä, ihmisiä nauttimassa päivän viimeisistä auringonsäteistä sekä lapsia pelaamassa ja leikkimässä aukiolla. Kiire on unohdettu, elämä on vallannut mielet.
Kun tarkoituksena on aistien herätteleminen sekä elämästä nauttiminen, suosittelen ehdottomasti lähtemään liikkeelle alkuillasta, kello kuuden maissa. Kannattaa vierailla herkkukaupoissa tuoksuttelemassa ja maistelemassa etenkin oliiviöljyjä. Vanhassa kaupungissa on useita ainoastaan öljyihin erikoistuneita puoteja, joissa oman suosikin voi kätevästi ostaa mukaan tuliaiseksi.
Myös lihakaupat ovat kokemisen arvoisia. Niistä löytyy eri laatuisia jamon serranoja (ilmakuivattuja kinkkuja) maisteltaviksi. Baskimaa on tunnettu myös juustoistaan, joita herkkukaupoissa on monipuolinen valikoima.
Monesti pintxos-tavernoilla on oma erikoisuutensa. Toiset paikat valmistavat täydellisen turskamunakkaan, toiset ylpeilevät suussa sulavilla sienillään sekä kolmas on erikoistunut mureisiin lihavartaisiin. Kannattaa rohkeasti jutella ystävällisten ja avuliaiden paikallisten asukkaiden kanssa ja kysyä heidän suosituksiaan. Raaka-aineista parasta antia ovat äyriäiset, kalat, lihat, vihannekset sekä sienet. Kaikki paikallisia, tuoreita ja monesti luonnonmukaisesti kasvatettuja. Todellista luomulähiruokaa!
Juomana pintxosten kanssa sopii viini, olut tai vesi. Paikallinen mineraalinen, hedelmällinen ja hapokas viini, Txakoli, on oiva juoma etenkin anjovisten kanssa. Yleinen tapa kaataa laseihin Txakolia, on tehdä se näyttävästi noin metrin korkeudelta. Laseina käytetään monesti tasapohjaisia laseja. Monesta paikasta löytyy laadukkaita viinejä tilattavaksi laseittain. Lasillisen Vega Siciliaa voi löytää hintaan 10e/lasi.
Yritä hallita illalliskierrosta tekemällä jonkinlainen suunnitelma. Ei ole mitenkään tavatonta, että ensimmäisen baarin valikoiman nähtyäsi jäät koko illaksi nauttimaan heidän annoksiaan. Vatsa täynnä kulkiessasi harmittaa ohittaa aina toinen toistansa parempia baareja ja tavernoita.
Teksti, valokuvat ja video: Mikko Niemi / Aromipaja