Maistoin joitain vuosia takaperin matkalla tomaattipiirasta, joka vei sydämeni. Täytteessä oli käytetty vahvaa cheddar-juustoa, majoneesia ja Dijon-sinappia. Tätä piirakkaa kannattaa kokeilla!
Cheddarilla, majoneesilla ja Dijon-sinapilla maustettu tomaattipiirakka (6-8 hlölle)
- 1¼ dl kylmää vettä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 100 g jääkaappikylmää voita
- 2 rasiaa kirsikkatomaatteja
- 100 g Jukolan Aito Cheddar vintage
- 2½ dl täysmajoneesia
- 2 tl Dijon-sinappia
- 1 dl tuoretta tillisilppua
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- ½ tl suolaa
- Kourallinen basilikan lehtiä
Täytteessä on vahvaa cheddar-juustoa, majoneesia, Dijon-sinappia ja ripaus tilliä
Lisää taikinakulhoon jauhot, leivinjauho, suola, vesi ja kylmä voi kuutioituna. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuuttia, kunnes se on tasainen ja joustava. Painele taikina ison voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Halkaise kirsikkatomaatit ja asettele ne kahteen kerrokseen piirakkataikinan päälle. Mausta tomaatit rouhitulla mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
Raasta cheddar raasteeksi. Sekoita kulhossa cheddarin joukkoon majoneesi, Dijon-sinappi ja silputtu tilli. Sekoita aineksen keskenään. Lisää seos tomaattien päälle tasaisesti ruokalusikkaa käyttämällä.
Paista piirakkaa uunin keskiosassa 185°C noin 35 minuuttia, kunnes piirakka on kultaisen värinen. Ota piirakka huoneenlämpöön ja anna sen vetäytyä 15 minuuttia. Koristele piirakka basilikan lehdillä.
Viinilasillinen
Jacob’s Creek Le Petit Rosé, Australia, Alkon nro 428627, Hinta 12,98€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, punaherukkainen, sitruksinen, mineraalinen.
Zenato Rosé San Benedetto, Italia. Alkon nro 956997. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, kirsikkainen, kevyen sitruksinen, mielyttävän yrttinen.
Annabel de Château Puybarbe Rosé, Ranska. Alkon nro 901404. Hinta 15,50€.
Kuiva, hapokas, punamarjainen, kukkainen, mineraalinen.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja