Juhlat Liharuoka Reseptit Yleinen

Poro-Wallenbergin pihvit

4.9/5 - (25 votes)

Hyvin varustetut ruokakaupat myyvät porosta jauhettua lihaa. Poron jauheliha sopii loistavasti Wallenbergin pihvien raaka-aineeksi. Annoksen makumaailmaa täydentää kantarelleista, karpaloista ja pekaanipähkinöistä valmistettu aromaattinen kreemi.

Poro-Wallenberg_2

Poro-Wallenbergit ja kantarelli-karpalo-pekaanipähkinäkreemi

  • 500 g poropaistista jauhettua lihaa
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 3 kpl kananmunan keltuaisia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl rouhittua maustepippuria
  • 2 dl korppujauhoja
  • runsaasti voita paistamiseen
  • 200 g tuoreita kantarelleja
  • 1 dl karpaloita
  • 40 g pekaanipähkinöitä
  • 1 kpl pieni sipuli
  • 240 g smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria
  • Saaristolaisleipä
  • Mustaleima emmental
  • Sokeroituja karpaloita

Porowallenberginpihveistä saat upean annoksen juhliin

Jauha poron paisti lihamyllyssä tai osta valmiiksi jauhettua lihaa. Leikkaa sipulit hienon hienoiksi kuutioiksi. Vaivaa poronliha, sipuli, keltuaiset, suola sekä kuohukerma tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla hyvin tahmeaa, mutta silti muovailtavissa. Muotoile lihamassasta pienehköjä (halkaisija 5 cm, paksuus 2 cm) pihvejä kostutetuin käsin ja kääntele ne korppujauhoissa. Paista pihvejä runsaassa voissa paistinpannulla 3-4 minuuttia molemmin puolin.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla, lisää puhdistetut ja paloitellut kantarellit ja jatka kuullottamista. Laita sieniseos, karpalot ja pekaanipähkinät tehosekoittimeen (tai sauvasekoittimella), soseuta hyvin ja jäähdytä. Vatkaa smetana vaahdoksi. Sekoita smetanavaahto ja sieni-karpalo-pähkinä-sipuliseos. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria.

Leikkaa saaristolaisleivästä viipaleita ja muotoile ne muotilla pyöreiksi (halkaisija 5 cm). Leikkaa Mustaleima emmentalista siivuja ja muotoile ne samalla muotilla pyöreiksi. Paahda leipäsiivuja hetki leivänpaahtimessa. Lisää leipäsiivulle emmantalsiivu, poro-Wallenberginpihvi sekä kantarelli-karpalo-pähkinäkreemiä. Viimeistele annos sokeroiduilla karpaloilla ja pekaanipähkinöillä.

Viinilasillinen

Llai Llai Pinot Noir, Chile. Alkon nro 438117. Hinta 13,68€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kirsikkainen, herukkainen, kevyen mausteinen.

Les Celliers de Vétroz Pinot Noir, Sveitsi. Alkon nro 473587. Hinta 18,69€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, punamarjainen, luumuinen, mausteinen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Poro-Wallenberg_1