Kevään edetessä ja kesän koittaessa suomalaisten viinivalinnat kevenevät. Kesä- ja heinäkuussa valkoviinien sekä kuohuviinien menekki kasvaa liki puolitoistakertaiseksi ja roseeviinien yli kaksinkertaiseksi. Suomalaisen miehen on talviturkin heitettyään, syytä karistaa myös apina selästään ja tarttua rosépulloa kaulasta. Hyvä rosé on nuorta, tuoretta sekä raikasta ja siinä maistuu pullotettu aurinko.
Roséssa tuoksuu ja maistuu kesä
Roséviinin värin punertava kuulaus sekä tuoksun ja maun keveys tuovat eittämättä mieleen kesän. Viiniin yhdistetään raikkaus ja hedelmäinen olemus, sekä useasti lievä, hillitty makeus. Yleisin tapa valmistaa roséta on antaa murskattujen rypäleiden kuorien ja rypälemehun käydä yhdessä eli maseroitua noin vuorokauden ajan. Valmistuksessa käytettyjen tummien rypäleiden kuoret antavat viinille sen värin. Sopivan ajan jälkeen kuoret poistetaan ja valmistusta jatketaan valkoviinien tapaan. Maseroitumisaika sekä käytetyt rypälelajikkeet vaikuttavat myös viinin väriin.
Modernin viininvalmistustekniikan käyttäminen antaa rosélle runsaamman värin ja tekee siitä hedelmäisemmän. Myös parempien rypälelajikkeiden käyttäminen on parantanut viinien laatua. Näiden yhteisvaikutuksesta roséviinien suosio on noussut.
Rosé on kesäkeittiössä kotonaan
Kevyt, hedelmäinen, raikas sekä pirteän hapokas rosé on erinomainen kumppani kesäkeittiön ruokapöydässä. Se sopii erittäin hyvin tarjottavaksi salaattien ja erilaisten kasvisruokien kanssa. Vaalean lihan, kuten broilerin, porsaan ja kalan kanssa kannattaa valita hieman kuivempi viini. Hyvä rosè maistuu kesäisenä aperitiivina, ja sen voi pakata mukaan piknikretkelle. Värikäs roséviinipullo on mukava vieminen kyläreissulla. Roséviinit on tarkoitettu nautittavaksi nuorena, joten niitä ei kannata varastoida. Ne tarjoillaan aina viilennettynä, noin 7-10 asteisena.
Roséviinit valoittavat maailmalla
Ranska on maailman johtava roséviinien tuottajamaa. Etelä-Ranskassa ja varsinkin Provencen alueella rosèlla on hyvin merkittävä osuus, niin viinien valmistuksessa kuin niiden nauttimisessa. Välimereen laskevan Rhône-joen varrella sijaitsevien Tavelin ja Liracin rosét ovat täyteläisiä, aromikkaita ja kuivia.
Chateau L’Ermitage Rosén juuret ovat Rhonen eteläosassa Costières de Nîmes’n viinialueella. Viinin tehdään alueelle tyypillisistä laaturypäleistä Syrah, Grenache ja Mourvèdre. Rypäleet on istutettu eteläisille rinteille, joten ne saavat maksimaalisen hyödyn auringon valosta sekä Välimereltä puhaltavan tuulen raikkaudesta. Syrah ja Mourvèdre -rypäleet saavat maseroitua 24 tuntia puristemehussaan ja Grenache vastaavasti 48 tuntia. Lopullisesti viini valmistuu isoissa tammisissa käymissammioissa ja pulloissa.
Peñascal Rosado on espanjalainen roséviini, jota tuotetaan maan pohjoisosassa Castilla y Leónin arvostetulla viinialueella. Viinin rypäleet valitaan ja lajitellaan huolellisesti, murskataan hitaasti ja käytettään matalassa lämpötilassa, joka takaa viinille ominaisen raikkauden. Nimi Peñascal viittaa eleganssiin jota on havaittavissa pullon muodossa, ja viini onkin Espanjan eniten myyty rosé.
Lancers roséviini tulee Portugalista. Se on saanut nimensä espanjalaisen taiteilijan Diego Velázquez’n taulun ”Las Lanzas” inspiroimana. Pullon moderni muoto viestittää viinin taiteellisuudesta sen yli kuusikymmenvuotisessa historiassa. Viiniin käytetään parhaimpia portugalilaisia rypäleitä ja sovelletaan nykyaikaisinta valmistustekniikkaa. Lancersistä löytyy roséille tyypillisiä vaaleanpunaisia värisävyjä, joita täydentää appelsiinin aurinkoinen vivahde. Kevyesti kuohahtavan viinin jäännössokeri tekee kokonaisuudesta puolikuivan ja helposti nautittavan.
Chileläinen Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé on tyylikäs Uuden Maailman roséviinien edustaja. Sen valmistuksessa hyödynnetään viimeisintä tekniikkaa; ruostumattomia terästankkeja ja lämpökontrolloitua käymistä. Cabernet Sauvignon käyttö tuo viiniin voimaa ja selvää mustaherukkaista aromikkuutta. Oman lisänsä viini saa ihanteellisista, lämpimistä kasvuolosuhteista. Tätä miellyttävää roséta voi suositella kaikille niille, jotka epäilevät roseeviinejä miedoiksi ja siksi epäröivät maistaa niitä.
Viinilasillinen
Peñascal Rosado. Espanja, Laguna de Duero. Tempranillo, Garnacha. Alko nro 7123. Hinta 7,69.
Vadelmanpunainen, marjaisan tuoksuinen ja puolikuiva (10 g/l), pirskahteleva ja pehmeä makuinen rosé.
Lancers Rosé. Portugali, Terras do Sado. Alko tilausvalikoima n:ro 920497. Hinta 8,98.
Oranssinpunainen, tuoksultaan marjaisa ja maultaan puolikuiva (15g/l), kevyesti pirskahteleva, raikas sekä pehmeä.
Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Chile, Central Valley 2011. Alko n:ro 7142. Hinta 9,99.
Helakanpunainen, runsaan aromikkaan tuoksuinen ja voimakkaan hedelmäinen, puolikuiva (9g/l), yrttinen rosé.
Château L’Ermitage Rosé. Ranska, Costières de Nîmes 2011. Syrah 40%, Grenache 40%, Mourvedre 20%.
Lohenpunainen, herukan sekä vadelma tuoksuinen ja hapokas, pyöreähkö sekä mausteinen, pitkähkö maku.
8-osainen loistava viinikurssi luettavissa osoitteessa: www.viinimies.com/p/viinikurssi.html
Teksti: Heikki Remes
Kuva: Eeva Remes
www.viinimies.com