Savumuikuista ja kuivatuista sienistä valmistuu helposti maukas keitto. Keitosta saat ruokaisan, kun laitat sen joukkoon orzo jyväpastaa. Ainekset kattilaan, keittäminen ja tehosekoittimen kautta lautaselle. Ihanan helppoa!
Savumuikku-suppilovahverokeittoa ja orzo jyväpastaa (noin 6 hlölle)
- 1 prk (150g) Kala-Lappi savumuikkuja öljyssä
- 2 dl kuivattuja suppilovahveroita (myös tatit ja kantarellit käyvät)
- 8 dl vettä
- 1 kpl pieni sipuli
- 1 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
- 1 dl valkoviiniä
- 3 rkl hummerifondia
- 1 tlk kookosmaitoa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- suolaa
- 200 g orzo jyväpastaa
- 1 dl silputtua ruohosipulia
Savumuikku-sienikeitossa on hienostunut maku
Kuori ja pilko sipulit. Laita savumuikut, murennetut kuivatut suppilovahverot, vesi, pilkotut sipulit, tomaattimurska, valkoviini, mustapippuri ja hummerifondi kattilaan ja anna kiehua puoli tuntia. Aja keitto samettiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää keittoon kookosmaito ja orzo jyväpasta. Anna kiehua hymyillen 13 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Annostele keitto lautasille sekä viimeistele tilkalla kookosmaitoa ja ruohosipulisilpulla.
Viinilasillinen
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, miellyttävän mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja