Savulohi on tutkimusten mukaan suomalaisten suosikki juhlapöydän antimista. Siitä valmistuu käden käänteessä herkullinen savulohimousse. Lohimousse voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä. Itse asiassa sen maku jopa paranee.
Herkullinen savulohimousse
- 350 g Kala-Lappi tulisavulohta
- 3 dl tuoretta tilliä (=1 pieni nippu)
- 200 g kermaviiliä
- 1 dl majoneesia
- 2 rkl piparjuuritahna
- 1 kpl iso suolakurkku
- ½ sitruunan mehu
- 2 tl Dijon sinappia
- 1 tl rouhittu mustapippuri
- 1 tl hienoa sokeria
Savulohimousse valmistuu käsen käänteessä
Paloittele lämminsavulohi pieniksi paloiksi ja poista samalla kalasta mahdolliset ruodot. Leikkaa tilli hienoksi. Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioksi. Lisää kulhoon savulohipalat, tillisilppu, suolakurkkukuutiot, kermaviili, majoneesi, piparjuuritahna, puolikkaan sitruunan mehu, sinappi, mustapippuri ja sokeri. Sekoita hyvin ja laita mousse jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Moussen voit toki tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Lohimousse sopii nautittavaksi perunoiden kanssa, leivän päällä tai vaikkapa espanjalaisen perunamunakkaan kera!
Viinilasillinen
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,90€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja