Tämän piparjuurikeiton alkuperäinen ohje on saatu Unkarista keittiömestarilta kymmenisen vuotta sitten. Alkuruokakeitto hurmasi herkullisuudellaan ja pehmeydellään koko pöytäseurueen. Piparjuurikeitto on muodostunut sen jälkeen yhdeksi koko sukumme suosikiksi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!’
Samettinen piparjuurikeitto ja pistaasipähkinämuru (4-6 hlölle)
- 1 prk (200g) piparjuuritahnaa tai raastettua piparjuurta
- 1 l paahdettua juureslientä, suolaton (esim. Sooci Ö)
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa tai paksua kaurakermaa
- 1½ tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 3-5 rkl vaaleaa Maizena kastikesuurusta tai tilkkaan vettä sekoitettuja vehnäjauhoja
- 1 dl pistaasipähkinämurua
Piparjuuritahnaa löytyy ainakin K-ryhmän valikoimasta. Laita kattilaan piparjuuritahna, juuresliemi, valkoviini, suola ja rouhittu mustapippuri. Laita keitto liedelle ja anna sen kiehua hymyillen puolen tunnin ajan (hymyillen = kevyesti kiehuen). Lisää joukkoon kuohukerma ja keitä vielä 10 minuuttia. Lisää keiton joukkoon Maizena -kastikesuurus samalla sekoittaen keittoa vispilällä, ettei suurus paakkuunnu. Keitä hetki ja lisää suurusta tarvittaessa lisää. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Koristele keitto ennen tarjoilua pistaasipähkinämurulla.
Viinilasillinen
Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut, Etelä-Afrikka. Alkon nro 520977. Hinta 16,68€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, vadelmainen, herukkainen, upean paahteinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, hennon yrttinen, mineraalinen.