Ravintola Ribe on edelleen Tallinnan helmi

19.3.2016

Post image for Ravintola Ribe on edelleen Tallinnan helmi

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva ravintola Ribe on jo vuosikaudet ollut yksi kaupungin parhaista ravintoloista. Se on kehittynyt hienosti Viron rakettimaisen ravintola-alan nousun mukana. Tallinnaan avataan koko ajan uusia hyviä ravintoloita, joten mielenkiintoisena ravintolana pysyminen ei ole itsestäänselvyys. Ribe on tässä kuitenkin onnistunut loistavasti. Mielestäni Ribe on aina ollut ja on edelleen Tallinnan ravintoloiden helmi.

Ravintola Ribe Tallinna

Ravintola Ribe, Tallinna
Vene 7, Tallinna
Avoinna: Ma-Pe 12-14.30, 17-22
La 12-23, Su suljettu

Päädyimme seuralaiseni kanssa maistelemaan kaksi eri menukokonaisuutta, pääkokin menun (5 ruokalajia) sekä kolmen ruokalajin menun. Hinnaltaan menut ovat erittäin houkuttelevia 44€ ja 29€.

Ribessä henkilökunta palveli miellyttävästi. Se onnistui olemaan paikalla aina tarvittaessa, mutta ei häirinnyt yliampuvasti. Illan aikana meitä palveli kolme eri henkilöä sujuvasti ja saumattomasti eri rooleissa. Tehtyjä lisätilauksia ei tarvinnut toistaa, vaan vastaanottanut henkilö viestitti ne oikein eteenpäin.

Alkuun pöytäämme tarjoiltiin ravintolan leipoma leipävalikoima. Valittavissa oli tummaa runsaasti siemeniä sisältävää saaristolaisleipää sekä vaaleaa osittain tattarijauhoista leivottua maalaisleipää. Tattarin käyttö yllätti erittäin positiivisesti ja sen maku sopi hyvin yhteen usean ruoka-annoksen kanssa.

Restaurant_Ribe_Tallinn_2

Päivän amuse bouche tarjoiltiin näyttävän näköisesti osterinkuorista, jotka oli aseteltu kauniisti luonnonkivilajitelman päälle. Amusen elementteinä oli savustettua mustekalaa, mustekalan musteella värjättyä tapiocaa sekä soija-hunaja kreemiä. Annos oli hienostunut ja maut tasapainossa.

Restaurant_Ribe_Tallinn_1

Alkuruokina maistelimme sienilientä ja härkätartaria. Sieniliemeen oli lisätty suuntuntumaa parantamaan sienenpalasia, suolattua naudankylkeä ja pinaatinlehtiä. Liemi oli aromisoitu tryffelikreeminokareella, joka hiljalleen suli liemen joukkoon vapauttaen vähitellen tryffelin makua. Liemi oli maultaan täyteläinen ja suolan määrän kanssa oli osuttu nappiin. Annos oli ehdottomasti illan yksi kohokohdista. Härkätartarannoksen komponentteina oli härän raaputetun lihan lisäksi marinoituja sieniä, haudutettuja sinapinsiemeniä ja kuivattua kananmunaa. Härkätartar oli hyvää, muttei säväyttänyt samoin kuin sieniliemi.

Restaurant_Ribe_Tallinn_4
Restaurant_Ribe_Tallinn_3

Pääkokin menun yllätys oli italialaistyyppinen metsäsieniravioliannos. Annos koostui sienillä täytetyistä isohkoista ravioleista, naurisrouheesta sekä kermaisesta parmesaanista. Lisänä taas ”yllätys yllätys” muutama pinaatinlehti. Kokonaisuutena annos oli mielestäni illan paras ja sen saa tilattua myös à la carte –listalta sekä alkuruokana että pääruokana.

Restaurant_Ribe_Tallinn_5

Pääkokokin menun väliruokana tarjoiltiin riistaterriiniä kapris-rusinapyreellä. Riistaterriinissä oli käytetty Saarenmaan hirveä sekä fasaanin- ja ankanmaksaa. Kapris-rusinapyree täydensi hyvin terriinin makumaailmaa, mutta annoksen kiinnostavin elementti oli pieni omenasiivu. Omenan raikkaus oli toivottu komponentti muuten hyvin rasvapitoisessa annoksessa.

Restaurant_Ribe_Tallinn_6

Pääruokina nautimme sekä lihaa että kalaa. Kala-annos koostui Atlantilta pyydetystä turskasta, paahdetusta parsakaalista, parsakaali pyreestä sekä polentakakusta. Viimeistelyssä oli käytetty rapuviinietikkaa, jossa oli häivähdys sitruksisia aromeita. Kevyesti leivitetty turska oli paistettu pannulla juuri sopivan kypsäksi. Se oli todella maukasta ja mehevää. Yksinkertainen ja loistava annos. Liha-annoksen pääosassa loisti lammas sekä lampaanpaistin että –kyljen muodossa. Muina komponentteina täytettyä purjoa, tapenadetahnaa ja perunaa. Teknisesti annos oli hyvä, mutta maullisesti se ei pärjännyt turskalle, joka yllätti iloisesti.

Restaurant_Ribe_Tallinn_9
Restaurant_Ribe_Tallinn_7

Ennen jälkiruokaa tarjoiltiin suun raikastamista varten tarkoitettu granita. Granita oli valmistettu tämän hetken yhdestä trendikkäimmistä raaka-aineista, selleristä. Sellerigranitan lisäksi annos sisälsi omenaa ja vuolukermaa. Annos oli yksi parhaista koskaan syömistäni ”edelliset maut poistavista” –annoksistani.

Restaurant_Ribe_Tallinn_10

Jälkiruoat olivat tyyliltään maailmalla suosittuja usean komponentin makuyhdistelmiä. Ensimmäinen nauttimistani jälkiruoista oli rakennettu karamellisoidun päärynän ja mascarponejäätelön ympärille. Toisen jälkiruoan elementteinä oli vaniljakakkua, kvittenisorbettia ja pähkinäkreemiä.

Kaikki annokset olivat erittäin hyviä, muutamat niistä omien makumieltymyksieni johdosta jopa loistavia. Ribe on ehdottomasti suositusteni arvoinen ravintola.

Restaurant_Ribe_Tallinn_11
Restaurant_Ribe_Tallinn_12

Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: