Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva ravintola Rado on yksi kaupungin parhaista ravintoloista. Se on kehittynyt hienosti Viron rakettimaisen ravintola-alan nousun mukana. Tallinnaan avataan koko ajan uusia hyviä ravintoloita, joten mielenkiintoisena ravintolana pysyminen ei ole itsestäänselvyys. Rado on tässä kuitenkin onnistunut loistavasti. Mielestäni Rado on aina ollut ja on edelleen Tallinnan ravintoloiden helmi.
Ravintola Rado, Tallinna
Vene 7, Tallinna
Avoinna: Ma-La 12-23, Su suljettu
Ravintola Radossa ei ole ”perinteistä” ruokalistaa. Tarjoilija tuo eteesi liitutaulun, josta annokset valitaan. Menu muuttuu päivän ja sesongin mukaan. Saattaa olla, olla jokin annos loppuu kesken päivän.
Radossä henkilökunta palveli miellyttävästi. Se onnistui olemaan paikalla aina tarvittaessa, mutta ei häirinnyt yliampuvasti. Illan aikana meitä palveli kolme eri henkilöä sujuvasti ja saumattomasti eri rooleissa. Tehtyjä lisätilauksia ei tarvinnut toistaa, vaan vastaanottanut henkilö viestitti ne oikein eteenpäin.
Alkuun pöytäämme tarjoiltiin ravintolan leipoma leipävalikoima. Valittavissa oli tummaa runsaasti siemeniä sisältävää saaristolaisleipää sekä vaaleaa osittain tattarijauhoista leivottua maalaisleipää. Tattarin käyttö yllätti erittäin positiivisesti ja sen maku sopi hyvin yhteen usean ruoka-annoksen kanssa.
Aterian amuse bouche tarjoiltiin näyttävän näköisesti osterinkuorista, jotka oli aseteltu kauniisti luonnonkivilajitelman päälle. Amusen elementteinä oli savustettua mustekalaa, mustekalan musteella värjättyä tapiocaa sekä soija-hunaja kreemiä. Annos oli hienostunut ja maut tasapainossa.
Alkuruokina maistelimme sienilientä ja härkätartaria. Sieniliemeen oli lisätty suuntuntumaa parantamaan sienenpalasia, suolattua naudankylkeä ja pinaatinlehtiä. Liemi oli aromisoitu tryffelikreeminokareella, joka hiljalleen suli liemen joukkoon vapauttaen vähitellen tryffelin makua. Liemi oli maultaan täyteläinen ja suolan määrän kanssa oli osuttu nappiin. Annos oli ehdottomasti illan yksi kohokohdista. Härkätartarannoksen komponentteina oli härän raaputetun lihan lisäksi marinoituja sieniä, haudutettuja sinapinsiemeniä ja kuivattua kananmunaa. Härkätartar oli hyvää, muttei säväyttänyt samoin kuin sieniliemi.
Todella positiivinen yllätys oli italialaistyyppinen metsäsieniravioliannos. Annos koostui sienillä täytetyistä isohkoista ravioleista, naurisrouheesta sekä kermaisesta parmesaanista.
Mainitsemisen arvoista oli myös riistaterriini kapris-rusinapyreellä. Riistaterriinissä oli käytetty Saarenmaan hirveä sekä fasaanin- ja ankanmaksaa. Kapris-rusinapyree täydensi hyvin terriinin makumaailmaa, mutta annoksen kiinnostavin elementti oli pieni omenasiivu. Omenan raikkaus oli toivottu komponentti muuten hyvin rasvapitoisessa annoksessa.
Pääruokina nautimme sekä lihaa että kalaa. Kala-annos koostui Atlantilta pyydetystä turskasta, paahdetusta parsakaalista, parsakaali pyreestä sekä polentakakusta. Viimeistelyssä oli käytetty rapuviinietikkaa, jossa oli häivähdys sitruksisia aromeita. Kevyesti leivitetty turska oli paistettu pannulla juuri sopivan kypsäksi. Se oli todella maukasta ja mehevää. Yksinkertainen ja loistava annos. Liha-annoksen pääosassa loisti lammas sekä lampaanpaistin että –kyljen muodossa. Muina komponentteina täytettyä purjoa, tapenadetahnaa ja perunaa. Teknisesti annos oli hyvä, mutta maullisesti se ei pärjännyt turskalle, joka yllätti iloisesti.
Jälkiruoat olivat tyyliltään maailmalla suosittuja usean komponentin makuyhdistelmiä. Ensimmäinen nauttimistani jälkiruoista oli rakennettu karamellisoidun päärynän ja mascarponejäätelön ympärille. Toisen jälkiruoan elementteinä oli vaniljakakkua, kvittenisorbettia ja pähkinäkreemiä.
Kaikki annokset olivat erittäin hyviä, muutamat niistä omien makumieltymyksieni johdosta jopa loistavia. Rado on ehdottomasti suositusteni arvoinen ravintola.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi