Jos et ole koskaan valmistanut suppilovahveroista täyteläistä ja maistuvaa kohokasta, on sen aika viimeistään nyt! Suppilovahverokohokas sopii monen ruoka-annoksen seuraan, mutta parhaimmillaan se on mielestäni kokonaisena paistetun naudanfileen ja Marsalakastikkeen kera.
Kokonaisena paistettua naudanfileetä ja suppilovahverokohokas (6 hlölle)
Suppilovahverokohokas
- 3 dl suppilovahveroita
- 1 kpl salottisipuli
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- ½ rku tuoretta basilikaa
- 2½ dl täysmaitoa
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 5 kpl kananmunia
- 2½ dl parmesaaniraastetta
- 50 g voita
- 2 rkl marsalaviiniä
- suolaa
- mustapippuria myllystä
Silppua sipuli, valkosipuli ja suppilovahverot hyvin pieneksi. Paista sieniä kuivalla pannulla, jotta niistä haihtuu pois ylimääräinen vesi. Lisää pannulle nokare voita, sipulisilput ja hienonnettu basilika sekä ruskista ne kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sulata kattilassa 20 g voita varoen ettei se ruskistu. Lisää kattilaan vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Kaada kattilaan maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja anna seoksen kypsyä pari minuuttia. Nosta seos pois levyltä ja lisää joukkoon sieniseos ja raastetusta parmesaanista 2 dl. Lisää kattilaan kananmunan keltuaiset yksitellen koko ajan seosta sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se taikinan joukkoon varovasti.
Voitele voilla ja leivitä lopulla parmesaaniraasteella neljä noin 2 dl vetoista annosvuokaa. Lusikoi taikina vuokiin (jätä 1 cm vuoasta täyttämättä) ja paista uunin (175-185˚C) keskitasolla noin 18-20 minuuttia uunin luukkua avaamatta. Tarjoile heti.
Kokonaisena paistettu naudanfilee ja Marsalakastike
- 800 g naudanfilee
- 2 rkl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl Maldon suolaa
- voita ja öljyä paistamiseen
- 2 dl Marsala-viiniä
- 3 dl punaviiniä
- 5 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
- 10 kpl kuorittuja manteleita
- 3 kpl herkkusieniä
- 5 kpl tuoreita persiljanoksia
- 5 kpl tuoreita timjaminoksia
- 2 cm pala palsternakkaa
- 2 cm pala juuriselleriä
- 1 kpl valkosipuli
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- rouhittua mustapippuria
- nokare voita
- Maldon-suolaa
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista. Poista fileestä kalvot ja kuivaa liha. Paista kuumalla pannulla lihaa voi ja öljyseoksessa noin 5 minuuttia. Laita filee uuniin 18 minuutiksi (170°C). Laita suola ja mustapippuri folion päälle. Nosta filee uunista foliopaperin päälle ja kääntele lihaa, jotta suola ja pippuri jakaantuvat tasaisesti koko fileeseen. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä tunnin ajan.
Leikkaa palsternakka, sipuli, selleri, sienet ja valkosipuli isohkoiksi paloiksi. Lisää palat ja mantelit kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää viinit, lihaliemi, yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua vähintään tunnin ajan. Siivilöi kastike ja jatka kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.
Viinilasillinen
Torres aloitti viiniensä maahantuonnin Suomeen vuonna 1972 tunnetuimmalla viinimerkillään, punaviini Sangre de Torolla. Sangre de Toro on säilyttänyt legendan paikan Suomen yhden tunnetuimman punaviinin joukossa.
Torres Gran Sangre de Toro Reserva Organic, Espanja. Alkon nro 463397. Hinta 14,98 €.
Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen, mesimarjainen, mausteinen.
Torres Mas La Plana, Espanja. Alkon nro 449237. Hinta 64,99 €.
Erittäin täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen, karhunvatukkainen, mausteinen, kevyen nahkainen, hennon suklainen, tamminen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja