Juhlat Liharuoka Reseptit

Poroa ja kurpitsarisottoa

4.8/5 - (44 votes)

Kurpitsan hieno makeahko maku täydentää poron hennon riistaista makua. Makupaletin täydentää riista-punaviini-karpalokastike. Ihanan makuinen annos, kehuivat illallisvieraat.

 

Paistettu poron filee, kurpitsarisotto ja riista-karpalokastike (4 hlölle)

  • 400 g poron ulkofilee
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

  • ½ dl karpaloita
  • ½ dl riistafondia
  • 2 dl punaviiniä
  • 30 g voita
  • rouhittua mustapippuria

  • 3 dl risottoriisiä
  • 500 g myskikurpitsaa
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 5-7 dl kasvislientä, suolaton (esim. Puljonki)
  • 100 g Parmesanijuustoa
  • 130 g normaalisuolaista voita

Kurpitsarisotto täydentää poron upeaa makua

Ota poronfilee huoneenlämpöön tunti ennen sen paistamista. Poista poron ulkofileistä mahdolliset kalvot. Hiero poron pintaan suolaa (2 tl) ja rouhittua mustapippuria (1 tl). Pyyhi fileen pinta kuivaksi ennen paistamista. Paista poronfileetä kuumalla pannulla voi- ja öljyseoksessa minuutin verran molemmin puolin. Nostele filee foliopaperin päälle ja kääri se tiukaksi nyytiksi. Anna poron vetäytyä 20 minuuttia. Ennen tarjoilua leikkaa poronfilee viipaleiksi.

Laita kattilaan karpalot, riistafondi, punaviini ja rouhittu mustapippuri. Keitä kastiketta kasaan noin puoli tuntia. Siivilöi, vatkaa sekaan voi ja tarkasta maku.

Kuori kurpitsa, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja keitä vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta kurpitsapalat tehosekoittimessa voin kanssa (30g) samettiseksi pyreeksi. Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kuumennettua kasvislientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon kurpitsapyree, raastettu parmesaani ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Viinilasillinen

2u Duas Uvas, Portugali. Alkon nro 911727. Hinta 8,68€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, paahteinen, mausteinen.

2u Duas Uvas hanapakkaus, Portugali. Alkon nro 439068. Hinta 30,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, paahteinen, mausteinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close