Poroa ja kurpitsarisottoa

3.12.2017

Poroa ja kurpitsarisottoa
18 arviota - 4.8

Kurpitsan hieno makeahko maku täydentää poron hennon riistaista makua. Makupaletin täydentää riista-punaviini-karpalokastike. Jos Suomelle pitäisi valita yksi Suomi 100 -ruoka, olisi se mielestäni tämä!

 

Paistettu poron filee, kurpitsarisotto ja riista-karpalokastike (4 hlölle)

  • 400 g poron ulkofilee
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

  • ½ dl karpaloita
  • ½ dl riistafondia
  • 2 dl punaviiniä
  • 30 g voita
  • rouhittua mustapippuria

  • 3 dl risottoriisiä
  • 500 g myskikurpitsaa
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 5-7 dl kasvislientä, suolaton (esim. Puljonki)
  • 100 g Parmesanijuustoa
  • 130 g normaalisuolaista voita

Ota poronfilee huoneenlämpöön tunti ennen sen paistamista. Poista poron ulkofileistä mahdolliset kalvot. Hiero poron pintaan suolaa (2 tl) ja rouhittua mustapippuria (1 tl). Pyyhi fileen pinta kuivaksi ennen paistamista. Paista poronfileetä kuumalla pannulla voi- ja öljyseoksessa minuutin verran molemmin puolin. Nostele filee foliopaperin päälle ja kääri se tiukaksi nyytiksi. Anna poron vetäytyä 20 minuuttia. Ennen tarjoilua leikkaa poronfilee viipaleiksi.

Laita kattilaan karpalot, riistafondi, punaviini ja ruohittu mustapippuri. Keitä kastiketta kasaan noin puoli tuntia. Siivilöi, vatkaa sekaan voi ja tarkasta maku.

Kuori kurpitsa, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja keitä vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta kurpitsapalat tehosekoittimessa voin kanssa (30g) samettiseksi pyreeksi. Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kuumennettua kasvislientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon kurpitsapyree, raastettu parmesaani ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Viinilasillinen

Viinilehti valitse vuoden 2017 hanaviiniksi portugalilaisen 2u Duas Uvas punaviinin. Sitä saa myös kätevästi pulloissa.

2u Duas Uvas, Portugali. Alkon nro 911727. Hinta 7,49€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, paahteinen, mausteinen.

2u Duas Uvas hanapakkaus, Portugali. Alkon nro 439068. Hinta 27,7€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, paahteinen, mausteinen.

Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: