Pitkään haudutettu Burgundinpata on pataruokien aatelia. Pataruoat ovat käteviä, sillä ne muhivat uunissa ja paranevat tunti tunnilta. Et ole sidottu hellan ääreen, vaan voit nauttia elämästä.
Herkullinen Burgundinpata (8-10 henkilölle)
- 1 kg naudan ulkopaistia tai ulkofileetä
- 1 kpl iso sipuli
- 100 g varsiselleriä
- 4 dl punaviiniä
- ½ l lihalientä (Puljonki)
- 1 tlk paseerattua tomaattia
- 400 g herkkusieniä
- 200 g hillosipuleita
- 2 rkl mustaherukkahyytelöä
- 3 kpl laakerinlehti
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 2-3 tl suolaa
- ½ dl tuoretta persijaa silputtuna
Burgundinpata on pataruokien aatelia
Poista lihasta kalvot ja leikkaa se peukalon pään kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipuli paloiksi. Leikkaa varsiselleri pieniksi paloiksi. Kuumenna iso pata kuumaksi liedellä ja lisää sinne tilkka öljyä sekä sipulit, varsisellerit ja hillosipulit. Paahda niitä muutama minuutti. Lisää pataan lihakuutiot ja ruskista ne. Lisää pataan punaviini, lihaliemi, paseerattu tomaatti, mustaherukkahyytelö, laakerinlehdet, rouhittu mustapippuri, persilja, suola ja herkkusienet. Anna kiehahtaa ja tarkasta suolan määrä. Voit lisätä suolaa, jos siihen on tarvetta. Laita pata uuniin ja anna sen muhia siellä vähintään 2 tuntia (130˚C). Voit pitää pataa uunissa jopa 6 tuntia. Mitään kiirettä ei ole!
Tarjoile pata perunamuusin, riisin tai ohrasuurimoiden kanssa.
Viinilasillinen
Sangre de Toro Reserva Organic, Espanja. Alkon nro 463397. Hinta 15,52€.
Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, luumuinen, mausteinen, viikunainen, kevyen tamminen.
Hewitson Miss Harry, Australia. Alkon nro 469367. Hinta 16,01€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punamarjainen, viikunainen, paahteinen.
Torres Celeste Crianza, Espanja. Alkon tilausvalikoima nro 944457. Hinta 22,00€.
Täyteläinen, tanniininen, mausteinen, marjainen, tamminen.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi