Porkkana-pihlajanmarja-kantarellikeitto

16.9.2013

Porkkana-pihlajanmarja-kantarellikeitto
8 arviota - 4.63

Aromaattiset kasvissosekeitot maistuvat meille suomalaisille. Uuden sadon porkkanoista, pihlajanmarjoista, fenkolista ja kantarelleista saadaan herkullinen keitto, jota maistellessa voimme muistella kesän kohokohtia.

Porkkana-pihlajanmarjakeitto_5

Porkkana-pihlajanmarja-kantarellikeitto (6 hlölle)

  • 5 kpl porkkanoita
  • 1 dl pihlajanmarjoja
  • 1 kpl fenkoli
  • 2 kpl pieniä sipuleita
  • 50 g palsternakkaa
  • 1 kpl tomaatti
  • 3 cm pala sitruunaruohoa
  • 3 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 rkl hunajaa
  • 3 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 tl rouhittua valkopippuria
  • 1 l kantarelleja
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 30 g kuorittuja manteleita
  • 30 g cashewpähkinöitä
  • 1 dl tuoretta persiljasilppua

Kuori porkkanat, sipulit ja palsternakka ja paloittele ne karkeiksi paloiksi. Leikkaa tomaatti ja fenkoli neljään osaan ja laita ne isoon kattilaan juurespalojen kanssa. Pilko myös sitruunaruoho pieniksi paloiksi ja lisää kattilaan. Kaada kattilaan viini ja kasvisliemi. Ainesten yläpinnan tulisi olla nesteen peitossa, joten lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää kattilaan pihlajanmarjat, suola, hunaja ja valkopippuri. Keitä aineksia noin 30 minuuttia kunnes ainekset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto tehosekoittimessa samettisen hienoksi. Lisää tehosekoittimeen lopussa mascarponejuusto. Jos keitto ei mahdu kerralla tehosekoittimeen voit soseuttaa sen useammassa osassa tai käyttää sauvasekoitinta. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa.

Puhdista ja hienonna kantarellit. Paista kantarelleja pannulla kymmenisen minuuttia kunnes neste on haihtunut. Pilko mantelit ja cashewpähkinät hieman pienemmiksi. Paahda pähkinöitä, siemeniä ja sieniä muutama minuutti kuumalla ja kuivalla paistinpannulla. Pähkinöistä ja siemenistä irtoaa taivaallinen aromi luontaisten öljyjen irrotessa niistä paahdettaessa. Lisää pähkinäseos ja persiljasilppu kantarellien joukkoon. Lisuke keittoon kannattaa valmistaa kasvissosekeiton poristessa kattilassa.

Porkkana-pihlajanmarjakeitto_4

Viinilasillinen

Kesän parhaita muistoja on luontevaa muistella aromaattisen viinin kera. Viinin hapokkaan sitruksinen ja kevyen tamminen maku tuovat eittämättä mieleen kesän. Keiton lisukkeen vieno paahteisuus ja viinin hieno tammisuus ovat loistava makupari.

Jacob’s Creek Earth Vine Grape Chardonnay 3l. Alkon nro 538778. Hinta 34,90€.
Kuiva, hapokkaan sitruksinen, persikkainen, hienon mausteinen, kevyen tamminen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Porkkana-pihlajanmarjakeitto_1

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Ilpo Solala lokakuu 10, 2013 12:53

Näyttää hyvältä, varmasti maistuukin.

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: