Porkkanoista, rapeasta valkosipulitahnasta ja kookosmaidosta valmistuu helposti herkullinen keitto. Keitto sopii alkupalaksi, lounaaksi tai iltapalaksi. Nauti keiton kanssa vaikkapa Aromipajan maistuvaa focaccialeipää!

Aromipajan valkosipuli-porkkana-kookoskeitto (noin 6 hlölle)
- 1 kg porkkanoita
- 1 kpl iso sipuli
- 3 tl rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä
- 1 prk Mutti tomaattimurskaa
- 1 prk kookosmaitoa
- 4 rkl kasvisfondia
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1 tl mustapippuria
- suolaa
- 1 prk (200 g) crème fraiche / ranskankermaa
- 3 rkl piparjuuritahnaa
Valkosipulinen porkkanakeitto sopii niin arkeen kuin juhlaan
Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa kuoritut ainekset lohkoiksi ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan tomaattimurska, kasvisfondi, valkosipulitahna, 1 tl rouhittua mustapippuria ja valkoviinietikka. Lisää kattilaan vettä siten, että se ylettää ainesten yläpintaan (½-1 litra). Keitä keittoseosta noin 30-40 minuuttia. Varmista, että porkkanat ovat varmasti pehmeitä. Lisää keiton joukkoon kookosmaito ja soseuta keitto sauvasekoittimella ja tahosekoittimessa samettiseksi. Lisää suolaa makusi mukaan.
Kaada ranskankerma pieneen kulhoon ja sekoita piparjuuritahna sen joukkoon. Lisää joukkoon hyppysellinen vastarouhittua mustapippuria. Anna kreemin maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Annostele keitto lautasille ja viimeistele annokset piparjuurikreemillä.

Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 17,01€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,93€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi