Juhlat Kalaruoka Reseptit Yleinen

Kirkas savulohikeitto

4.9/5 - (26 votes)

Savulohikeitosta saat maukkaan kevyemmän version valmistamalla sen kirkkaaseen liemeen. Kylmäsavulohi antaa keittovaiheessa liemelle täyteläisen maun, jota aromikas fenkoli täydentää. Savulohi lisätään keittoon vasta ihan lopussa.

  • 6 kpl uusia perunoita
  • ½ kpl fenkoli
  • 2 kpl porkkanoita
  • ½ kpl purjo
  • 1 l vettä
  • 2 rkl kalafondia
  • 3 tl kalakastiketta
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 4 kpl maustepippuria
  • 8 kpl mustapippuria
  • 300 g Kala-Lappi Tulisavulohta
  • 100 g kylmäsavulohta
  • ½ kpl sitruuna
  • 3 dl hienonnettua tuoretta tilliä
  • 1 rkl oliiviöljyä

Kirkas savulohikeitto on hieno arki- tai juhlaruoka

Pese uudet perunat huolella. Voit kuoria ne halutessasi. Leikkaa perunat sopiviksi suupaloiksi. Leikkaa puolikas fenkoli pieniksi kuutioksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi tai kuutioiksi. Halkaise purjo, huuhtele se huolella ja leikkaa paloiksi.

Laita fenkolikuutiot, porkkanat ja purjo kattilaan sekä kuullota niitä miedolla lämmöllä oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää kattilaan vesi, kalafondi, kalakastike, laakerinlehdet sekä pippurit. Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi ja lisää ne kattilaan. Kuumenna keiton liemi kiehuvaksi ja lisää perunat. Anna keiton kiehua 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Mausta keitto puolikkaan sitruunan raastetulla kuorella ja siitä puristetulla sitruunanmehulla. Lisää lopuksi hienonnettu tilli ja savulohi annospaloina. Nauti ruisleivän kera.

Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.

Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, miellyttävän mausteinen.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja